10 души са обвиняеми за вноса на опасен боклук

Обвиняеми по случая с внос и преработка на опасни отпадъци в България са 10 души. Седем от тях са обвинени за участие в организирана престъпна група. Други трима - за документни и данъчни престъпления, съобщи говорителят на главния прокурор - Сийка Милева.

От брифинга на прокуратурата стана ясно, че зам.-министърът на екологията Красимир Живков е подпомагал противозаконна дейност с внос и износ на отпадъците на братята бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови.

Живков е упражнявал натиск върху служители на министерството, които е заплашвал с уволнения.

За четирима от седемте души, обвинени за участие в престъпна група, ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Сред тях е и единият от братята Бобокови, както и зам.-министърът Живков.

Други двама ще бъдат пуснати под домашен арест. За седмия - другият от братята - е определена гаранция в размер на 1 милион лева.

Тримата, които са обвинени за данъчни и документни престъпления, ще бъдат пуснати под парична гаранция.

При разследването са проверени над 40 адреса. Извършени са претърсвания, иззети са документи, договори, ценни вещи и дори луксозни автомобили.

В едно от жилищата, което е на лицето А.Б., е намерена цветна снимка, на гърба на която са изписани имената на публични личности, някои от които убити през годините. Срещу имената им са написани и суми от 100 милиона лева нагоре.

От друго жилище - на П.Б. - са иззети биографии и снимка на служители на Министерството на правосъдието и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Открити са и снимка и биография на наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Станете почитател на Класа