Улица Съборна става пешеходна

След решение на столичния общински съвет, малката уличка в самото сърце на София вече няма да е просто паркинг за хаотично разположени автомобили, а ще се превърне в изцяло обновена пешеходна зона.


Така улицата ще се превърне едновременно в носител на промяната и съвремието, но и в пазител на историята, свързвайки пешеходно някои от най-емблематичните градски точки – площад "Св. Неделя" и Градската градина с Народния театър.


Разработеният проект предвижда обособяване на пешеходни пространства в два участъка от ул. "Съборна" – между пл. "Св. Неделя" и ул. "Цар Калоян" и между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър I". В междинния участък пък се запазва възможността за движение и успоредно паркиране на автомобили, но тротоарите и площите за пешеходци значително се увеличават. Двете трасета ще бъдат отделени с кашпи.


От вчера там кипи усилен труд. Екипи извършват козметични ремонти, боядисват стълбовете и подменят лампите на уличното осветление. Асфалтът пък се боядисва със специална боя в цвят, сходен до този на плочките на тротоара. Причината – визуално обединение на пешеходното пространство.


По този начин се цели да се избегне проблемът, който в момента съществува на бул. „Витоша" пред Съдебната палата, където малко хора вървят по бившето автомобилно платно, защото дори визуално то продължава да бъде отделено от тротоарите.


Ключов елемент от проекта е осигуряване на удобна пешеходна връзка към Градската градина с изграждането на първата в София широка пешеходна пътека при пресичането с ул. "Княз Александър I". В момента пешеходците са принудени да заобикалят различни парапети и паркирали автомобили, но с изграждането на пешеходната пътека това ще остане в миналото.

Станете почитател на Класа