Какъв е този стандарт за кюфтета без лук?!

На фона на протести, на мащабната акция на НАП срещу магазините "Хиполенд", на депутата Марешки, който си е сложил подписа под проект за нова конституция, която не е чел... сякаш се загуби една новина с не по-малко важно значение - промяната в държавния стандарт за кюфтета.

По-малко вода за сметка на повече сланина в пилешката кайма. Общо взето това е изменението в рецептата, която Българската агенция за безопасност на храните е заложила, за да отговаря едно кюфте на строгите държавни изисквания за стойностно кюфте.

Според официалната рецепта на БАБХ за стандарт "Стара планина" кебапчетата и кюфтетата се приготвят от над 74 кг месо, малко над 18 кг. сланина, сол, киселинни регулатори, кимион в различно съотношение, черен пипер, и около 3,9 кг вода и лед.

Абе гледаш я тази рецепта, уж национален стандарт, а нещо ти липсва. Защото, наречете ме старомоден, ама къде, по дяволите, е лукът?

Старите български филми са извор за толкова много рециклирани и пререциклирани лафове, но... "може да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам".

Ами яйцето? Ами средата на хляба, която да добави плътност и консистенция... Къде е всичкият магданоз?

Какъв е този стандарт, който пренебрегва онези дребни детайли, които правят от кюфтето тази народна поезия, която всички ние познаваме? Що за символ на качество е онова кебапче, в чиято кайма няма поне малко яйце да му даде завършеност?

От всичките си гафове и спорни моменти през годините, вероятно този е в короната на БАБХ - да оставиш месните изделия за скара без тяхната изконна идентичност, това, което им придава характер...

Стандарт е кюфтетата и кебапчетата да не са от пилешко. Като за начало. Каймата най-добре да е смес - свинско към телешко в съотношение 70:30.

Стандарт е в каймата да се добави малко тлъстичко - да поддържа кюфтетата благи, но не чак толкова, че да се свият наполовина, веднъж вече хвърлени на скарата.

Стандарт е и да сложиш 1-2 яйца (в зависимост от общото количество) за спойка и допълнителен вкус. Стандарт е и да нарежеш лука на ситно и да добавиш накълцан магданоз.

Стандарт е да вложиш в целия този процес душа. Иначе получаваш просто някаква там манджа с кайма.

Защото кюфтето може и да не е местно изобретение, но се е превърнало във важна и значима част от културата на българския бит. То е знак за това, че празнуваме - вадиш скарата, защото е празник, и е празник, защото вадиш скарата.

Кажи само "Тройка кебапчета с гарнитура" и самите ти мисли тръгват към идеята за хубава среща с близки и приятели. Добави към тях една бира и получаваш блаженство...

Семейно събиране, детски рожден ден, завръщане на добър приятел от чужбина - вадим скарата и мятаме на нея кебапи и кюфтаци. Това е традицията. 

Така че да, рецептата на БАБХ може да дава някакви минимални стандарти за прилична кайма, в която изрично да се казва, че кучешкото не е телешко, но това не е стандарт за качество! Това е просто начална база.

Качеството? Качеството трябва да дойде от теб самия. И то вече се усеща на масата с всички доволни лица наоколо.

Доктор О'Боли

Станете почитател на Класа