Новите забрани за българските превозвачи от Турция не отговарят на правилата

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България подготвя протестна нота за разрешаването на възникналия проблем, свързан с въвеждането на забрана за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на Република Турция повече от един път в рамките на 24 часа, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Министерството изразява категоричната си позиция, че поставянето на административни срокове от страна на Турция по отношение на превозите, извършвани със СЕМТ разрешителни от български превозвачи, е в противоречие с процедурите и правилата, приети от Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ). В ръководството и правилата за използването на СЕМТ не са предвидени административни срокове, а са заложени принципни правила за реда и начина на използването на тези разрешителни. МТИТС счита, че подобно твърдение, че всички български превозвачи извършват нарушения е дискриминационно. Турските контролни органи би следвало да оценяват редовността на всеки отделен конкретен случай.
Българската страна вече е предприела действия за решаването на този казус както на дипломатическо, така и на експертно ниво. Този въпрос ще бъде поставен и пред Секретариата на Европейската конференция на министрите на транспорта.
Турция е изпратила нота на България, с която информира българската страна за въвеждането на забрана за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на Турция повече от един път в рамките на 24 часа (12 часа за отиване и 12 часа за връщане, като ще се взема под внимание последната дата на излизане от страната).

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа