Проф. Тодор Кантарджиев: Носенето на маски е почти равносилно на ваксина

 

„Надявам се да не се стигне до ново затвяране и карантина. Дано да сме разумни“, заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести

Очаквам едно увеличение на заразените, каквито и мерки да се правят. Но да се надяваме, че ще е слабо. Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи.

Това заяви пред Би Ти Ви проф. Д-р Тодор Кантарджиев , директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Той отговори на въпроса дали може да има отново затваряне по домовете. „Надявам се да не се стигне, дано да сме разумни", каза проф. Кантарджиев.

„Учениците и учителите не са се заразили в училищата с коронавирус. Всеки регион е различен и въпрос на това, какво ще направят директорите, за да намалят заразяването на Covid-19. Колкото и хората да се стараят и да спазват, очаквам увеличаване на заразените“, подчерта проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той допълни, че след май месец рязко се е повишила негативната тенденция заради разрешаването на балове и спортни събития. Той обаче допълни, че през септември засега броят на заразените върви надолу.

Проф. Кантарджиев уточни, че повечето тестове през лятото са дошли и заради хората, които ходят на почивка в Гърция. „Като кажат някои „6000 теста“. Да, но 2000 са направени на хора, които отиват в южната ни съседка“, каза още директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

„Извънредната академична обстановка трябва да продължи. Да се надяваме, че до края на ноември няма да има рязко увеличаване на заразените. Изолацията е много лошо нещо, надявам се да не се налага да я връщаме отново. На хората им беше обяснявано. Слава Богу, у нас няма масово заразени заради протестите. Причините са две -  хубавото сухо време и вятърът, който не позволи да се увеличи количеството на аерозол“, обясни Кантарджиев. 

Експертът припомни, че пикът на COVID-19 е бил през май, когато бяха разрешени балове, спортни мероприятия и се е позволило да се отворят нощните заведения.

„Инфекцията е тежка. Лекарите са най-уязвими", подчерта проф. Кантарджиев. Той изрази съжаление за всички медици, загубили битката с новия коронавирус.

Проф. Кантарджиев открои разликата между развитието на симптомите между грип и коронавирус. "Коронавирусът за разлика от грипа се развива бавно. Грипът поваля за няколко часа. При зараза с коронавирус това става за няколко дни. Ако децата имат хрема и кихат - да не ходят на училище", посъветва той.
Проф. д-р Тодор Кантарджиев каза, че лабораторната диагностика е най-сигурна при съмнения дали е настинка, грип или COVID-19.

"Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Децата и родителите са разумни", каза той.

Специалистът обърна особено внимание отново на маските и отправи критика към скептиците и всички, които са против тези предпазни средства. Научните статии са в полза на маските.

„Носенето на маски е почти равносилно на ваксината", подчерта той.

 

 

 

Станете почитател на Класа