Сделка или не: Как можем да се пазарим за глобите на пътя

С 1/3 ще намалява глобата за пътно нарушение, ако нарушителят се споразумее официално с КАТ. Споразумението ще позволява приключване по административнонаказателно производство в кратки срокове, каквото е например издаването на акт за нарушение на пътя. Това гласят промени в Закона за административните нарушения и наказания, приети на първо четене в пленарна зала, посочва в. "24 часа".

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят – в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката. Само че този срок е буквално е препоръчителен – ако не бъде спазен, сключеното споразумение няма да е незаконно.

При споразумение нарушителят ще плаща 70% от минимално предвидената глоба за деянието му. А ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя по договаряне между страните, но не трябва да надвишава 70% от половината на максимума. Нарушителят трябва да плати в рамките на 14 дни. Ако не, контролните органи имат право да издадат наказателно постановление.

Споразумения обаче не може да сключва всеки. Ако нарушението е много тежко, то няма как да има споразумение, както и ако е извършено след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. На споразумения не може да се надяват и шофьори, които са рецидивисти – т.е. такива с предишни нарушения.

20% пък ще е отстъпката от стойността на наложената глоба или имуществена санкция, ако тя бъде платена в 14-дневен срок. Ако нарушителят я обжалва, няма отстъпка.

За маловажно нарушение ще се издава писмено предупреждение, а при повторно нарушение в рамките на 1 г. на същото правило нарушителите вече ще бъдат санкционирани. Увеличават и срокът за възражения срещу съставени актове за установяване на административни нарушения – от 3 на 7 дни.

Станете почитател на Класа