Д-р Николина Ненова, основател и директор на Частна професионална гимназия „Банкер”: В условията на криза образованието е най-добрата инвестиция

- Госпожо Ненова, има ли интерес към професията на финансиста в условията на икономическа криза?
- Отговорът е еднозначен – да! В условията на финансова и икономическа криза най–добрата инвестиция е в знанието, защото не го лови инфлация, дефлация или девалвация. Кризата оказва влияние върху финансовото състояние, но не обезценява човешките знания и умения. Доброто образование е относително стабилна ценност и възвръщаема инвестиция с привлекателна алтернативна цена. В условията на криза, на фона на динамично развиващия се и променящ се пазар, знанията и уменията в областта на финансите дават по-големи възможности за прилагане на иновативни и нестандартни подходи в решаването на управленски и инвестиционни проблеми. Те допринасят за повишаване на конкурентноспособността на младия специалист и неговата успешна реализация.

- Какво се е променило според Вас в професионалното обучение за тези 15 години?
- Развитието и глобализацията на икономиката през тези 15 години поставиха нови изисквания към професионалната подготовка. В условията на преструктуриране и приватизация на икономиката ясно се очерта необходимостта от практически ориентирана подготовка на икономическите кадри на средно равнище – гъвкава, отговаряща на изискванията на пазарната икономика, осигуряваща умение за учене през целия живот. Това наложи промени в структурата на професионалните компетенции – знания, умения и личностни качества, коите вече не могат да бъдат усвоени или формирани еднократно и да се използват през целия трудов живот на индивида.

- А как това е реализирано в гимназия „Банкер”?

- Присъединяването на нови членове към Европейския съюз, процесите на преструктуриране и динамично развитие на пазарите и участниците в тях, обуславят предпочитанията на бизнеса към кадри, преминали практически ориентирано и свързано с реалния бизнес обучение. В отговор на това обучението в гимназия „Банкер” по специалните предмети е под формата на тренинги, симулативни сесии, дискусии, решаване на казуси, презентации и др., а учебната и производствена практика – предимно тренинги, учебни (тренировъчни) фирми, производствени екскурзии и реално участие в дейността на фирми и финансови институции.

- Какви резултати показват учениците на матурите?

- За това дали сме на прав път показват резултатите – имахме изключително добро представяне на випуск’2009 на зрелостния изпит по Български език и литература – среден успех много добър 5,15 – за което получихме поздравителен адрес от министъра на образованието и науката доц. Даниел Вълчев. Досега са реализирани 7 проекта по програма „Леонардо да Винчи” на Европейския съюз, в които са участвали 145 ученици. Три от проектите са отличени със сертификат за качество. Около 300 ученици са носители на сертификати и отличия, включително златен медал на Pitman и 145 европейски сертификата.
Можем да се похвалим със 100 % прием на випускниците в престижни университети в страната и чужбина.

- Има ли интерес от страна на бизнеса към кадрите на Вашето училище?
- Бизнесът като „клиент” на образователния продукт често критикува училището, че не подготвя кадри, способни да се справят с постоянно променящите се изисквания на работното място, че младите хора нямат ясна представа какво трябва да знаят и да могат при постъпване на работа, не са наясно с очакванията си от нея. Взаимодействието между образователната институция ЧПГ „Банкер” и производствената среда започва от самото начало на обучението чрез учебната практика на всички класове в края на всяка учебна година и производствената практика в 11 и 12 клас.

Всеки ученик си създава тренировъчна фирма

Още в 10 клас всеки ученик от гимназията „създава” своята тренировъчна фирма, чието институционализиране и развитие в краткосрочен план развива в рамките на учебния процед през следващите две години. Учениците започват тренировъчния цикъл с обоснован избор на правна форма, вписване, създаване на лого и изграждане на „корпоративен имидж”, съответстващ на цялостната стратегия за развитие на фирмата. От момента на регистрация до приключване на дейността учениците изготвят пълно осчетоводяване на фирмите – операции, хронология, годишно приключване, прогнозни баланси и парични потоци. В края на 12 клас представят своите фирми под формата на защита на бизнес-проект пред специализирана комисия, което е заключителния етап и техния държавен изпит по практика на професията
Всичко това е предпоставка за интерес от страна на бизнеса към възпитаниците на ЧПГ „Банкер”, но единствено възможният обективен отговор е успешното им кариерно развитие. Още по време на обучението си в гимназията (предимно в 11 и 12клас) много от учениците активно участват в семейния бизнес или работят през лятната ваканция в счетоводни къщи, фирми, банки , застрахователни компании, което много им помага при разработването и защитата на бизнес–проектите. Много от тях, както по време на следването си, така и след завършване на висшето си образование, работят във финансови институции – Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк, Банка ДЗИ, Общинска банка, Емпорикибанк, Сибанк, СФБ Капиталов пазар, застрахователни компании или успешно ръководят собствени фирми

- Какви са според Вас основните проблеми пред специализираното училищно обучение ?
- Според мен основните проблеми в професионалната подготовка на учениците са причинени от недостатъчната връзка между училището и бизнеса и теоретичната обремененост на специалните учебни предмети. Водеща идея при обучението по тези предмети, при изпълнението на учебни задачи, при учебната и производствена практика на учениците, трябва да бъде използването на активни методи на обучение и учене , активни методи и стратегии на преподаване за придобиване на знания и умения, приложими в широк спектър от икономически сектори и типове пазари. Ефективната реализация на тази идея предполага практика в реална работна среда т.е. връзка с реалния бизнес.
Частното образование, макар и подчинено на държавните образователни изисквания, е по-гъвкаво по отношение на средствата и методите за постигане на крайните резултати. Основно предимство е по-малкия брой ученици в паралелките и в училището като цяло, което позволява по-лесно да се организира учебната и производствена практика в реална работна среда – банки, фирми, счетоводни къщи, застрахователни компании, производствени предприятия и др. Освен това частното образование има повече възможности за подбор на екип от висококвалифицирани специалисти от практиката, обединени от идеята за практически ориентирано обучение и успешно кариерно развитие на учениците.

Интервюто взе Михаил Рангелов

Станете почитател на Класа