Катастрофа на два изтребителя „Су-27” постави въпросителна около провеждането на международния авиосалон „МАКС-2009”

Два изтребителя „Су-27" се сблъскаха по време на тренировъчен полет над град Жуковски, Московска област, в рамките на подготовката за авиосалона „МАКС-2009”. Според информация на местните власти двамата пилоти са катапултирали. Във връзка с инцидента бяха преустановени тренировъчните полети на летището в града. На мястото на произшествието са пристигнали пожарни коли и хеликоптер на министерството на извънредните ситуации.
За обстоятелствата около аварията постъпва противоречива информация – според някои източници два изтребителя „Су-27” са се сблъскали, според други – сблъсък не е имало, катастрофирал е само единият от самолетите.
" В момента на авиопроизшествието във въздуха се намираха четири изтребителя „Су-27”. Според едни данни двигателят на падналата машина се е запалил, според други – е имало сблъсък с друг изтребител. В настоящия момент над мястото на катастрофата се надига дим. Също така ние видяхме спускането на парашут. На мястото на инцидента вече пристигнаха пожарни коли, както и хеликоптер „Ми-8” на руското министерство на извънредните ситуации”, съобщи очевидец.
Главнокомандващият на ВВС на Русия Александър Зелин лично ще ръководи разследването на катастрофата. „Главнокомандващият гледаше тренировъчния полет около Жуковски. Той ще ръководи разследването за изясняването на причините за сблъсъка на изтребителите”, каза неговият помощник Владимир Дрик.
Генералният директор на авиосалона Владимир Борисов заяви, че „МАКС-2009” няма да бъде отменян или насрочван за друга дата заради неприятения инцидент.
„МАКС” няма да бъде насрочван за друга дата. Въпреки че е възможна промяна в летателната програма, участието на пилотажните групи – три руски и две чуждестранни, ще се състои”, каза той.
По време на най-големия международен авиофорум „МАКС-2009”, който ще се открие на 18-ти август в град Жуковский край Москва, в показателните полети ще участват повече от 80 самолета и хеликоптера. Ще бъде демонстриран и първият граждански самолет на днешна Русия – „Суперджет-100”. Майсторството си в небето край руската столица ще покажат френски и италиански пилотажни групи, както и руските „Стрижи”, „Руски витязи” и „Соколите на Русия”.


/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа