Борисов: До ноември решаваме за АЕЦ Белене

С руския премиер Владимир Путин се разбрахме до ноември да бъдем готови с финансовите разчети за АЕЦ Белене. До ноември ще направим разчет и ще излезем и ще кажем на народа дали това е изгодно или не. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов пред БНТ.

Според него по отношение на проекта Южен поток няма проблеми. За "Бургас - Александруполис има два референдума, в които народа е казал "не", подчерта Борисов. "Не мога да кажа, че е имало натиск от страна на Путин. Той е опитен политик. Безспорно руснаците натискат и искат да знаят да има ясен отговор", каза още Бойко Борисов. Предишното правителство не е направило нищо по АЕЦ Белене и по Бургас Александруполис, освен да изхарчи 250 млн. евро, заяви още той. След три месеца, когато българо-руската комисия заседава в София, ще има категоричен отговор за трите проекта, подчерта българският министър-председател.
БГНЕС припомня, че вчера след обяд в Гданск се проведе първата среща между премиерите на България и Русия – Бойко Борисов и Владимир Путин. "Ние се отнасяме с разбиране към необходимостта новият кабинет да се запознае с материалите и макар че всички тези документи са открити, ние ще ви предоставим всички възможности да се запознаете. Единственото, за което ви молим, е да определите участието си колкото е възможно по-скоро", каза Путин след разговора и подчерта: Обсъждаме Бургас-Александруполис вече много години, а там работата е 280 км. "Ние вече построихме нефтена тръбопроводна система от Източен Сибир до китайската граница - 1500 км, и в най-близко време ще достроим до Тихия океан още 2000 км, а започнахме само преди две години. А Бургас-Александруполис обсъждаме седем години. Ако кажете не - не, и ще закрием темата", каза още руският министър-председател Владимир Путин.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа