300 неразгледани проекти по Програма за развитие на селските райони

Над 300 неразгледани и неоценени проектни предложения залежават в министерството на земеделието и храните, управляващо Програма за развитие на селските райони, съобщават от граждански сдружения от района на Източните Родопи.
Гражданските сдружения „Заедно” и „Хармония”, опериращи на територията на община Крумовград са кандидатствали за финансиране по Мярка 111 , „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. с проекти подадени в срок съгласно публикуваната обява на МЗХ с краен срок 31.10.2008 год, твърдят гражданските сдружения. Почти година след това, нарушавайки собствените си насоки, наредби и постановени срокове, МЗХ нито е разгледало проектните предложения, нито ги е оценило, нито е уведомило кандидатите за евросубсидии за своето решение. В същото време потенциалните бенефициенти са усвоили кредити, дейността е извършена, информационната кампания по отворените мерки на ПРСР е отшумяла, а папките с проектните предложения в МЗХ така и още не са изтупани от прахта и не са и отворени, коментират НПО-тата.
Забавянето на проекти , които се разглеждат и оценяват в ДФ „Земеделие”- Разплащателна агенция по различните мерки на ПРСР създават сериозни проблеми пред потенциалните бенефициенти, пишат в свое становище неправителствените организации. Според тях така се губят идеите, целите, намеренията, финансово кредитиране, обществената енергия, акумулирана в страната ни за евроатлантическата синхронизация. В интерес на цялото общество е тази порочна практика да бъде премахната, за да се мобилизират усилията към постигане на устойчиво развитие на селските райони чрез ефективно усвояване на средства от европейските структурни фондове и повишаване на стандарта на живот на местното население, завършват обръщението си към министър Мирослав Найденов ръководствата на гражданско сдружение „Заедно” и гражданско сдружение „Хармония”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа