Борисов: Заводът в Шишманци е най-проверяваната сделка

В хазната от тези измишльотини, че сме имали излишъци, че сме имали какво ли не, още през май месец парите са изчерпани, заяви премиерът Бойко Борисов по врем на откриването на първия екологичен завод за преработка на битови отпадъци в Шишманци, предаде репортер на БГНЕС.
Това е една от най-проверяваните сделки и все още не са приключили всички проверки, заяви той за новоизграденото съоръжение. За разлика от предишното правителство, ние не саботираме общините, а им помагаме. Според Борисов, бившият премиер 3 години е саботирал изграждането на такъв завод в София и ако не била дейността на кризисния щаб, сега столицата е щяла да има работещ завод. До две седмици се очаква съоръжението в Шишманци да получи акт 16. Заводът е с капацитет 125 хил. тона годишно, като при преработката на отпадъците ще се получава компост и рециклируеми отпадъци. Компостът ще бъде използван за рекултивирането на голяма част от закритите сметища в страната, обясни кметът на Пловдив Славчо Атанасов. До месец заводът ще има готовност да пием отпадъците на Пловдив, Раковски и Съединение. Бойко Борисов обясни, че би било по-справедливо община Раковски, да получи средства във връзка с изграждането на завода, тъй като той се намира на нейна територия. Кметът на общината Иван Антонов заяви, че не е изчислена сумата, която ще трябва да отделят от бюджета си в Раковски за извозването на боклука до Шишманци. За сега общината ще иска с 50 % по-ниски такси.
Стана ясно, че в неделя чешкият художник Давид Черни ще се срещне с премиера Борисов. „Трябва да се знае , че България е демократична държава и не се посяга на интелектуалците. Всеки избира своя начин да прави изкуството си“, отбеляза той. „Като се види какво са правили ДПС през последните 8 години в управлението и колегите от социалистическата партия, предполагам, че това е допринесло така да бъде изобразена България“, допълни той.
Най-вероятно утре Бойко Борисов ще се срещне със Спаска Митрева, която беше освободена днес от мекедонски затвор.
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов уточни ще предстои да се водят преговори със София на каква цена Пловдив ще приеме балирания софийски боклук. За завода в Шишманци Атанасов обясни, че след окончателното му заработване на пълни мощности, има вероятност да бъде увеличена такса смет в Пловдив, но то ще е минимално.
БГНЕС припомня, че изграждането на завода струва 42 милиона лева - 32 милиона от тях са държавни средства. Община Пловдив е собственик на терена за депото до завода, на сградите и инсталациите в тях. При пуска си предприятието ще заработи на едносменен режим с една поточна линия. Капацитетът му е 125 хиляди тона годишно. Възможен е вариант за работа на две смени. Продължилото пет години строителство на завода бе съпроводено с поредица от скандали. Конфликтът започна, когато двама от бившите съдружници в консорциум „Екологичен завод”, който изграждаше завода се разделиха- това са пловдивският бизнесмен Петър Станчев и бившият национален състезател по овчарски скок Атанас Търев. Предишният градоначалник на Пловдив доктор Иван Чомаков подписа 30 годишен договор за строеж и експлоатация на екозавода с консорциум „Екологичен завод”. В смесеното дружество мажоритарен дял държи община Пловдив. В скандалите бе намесено и името на оръжейния бос Николай Гигов, който е собственик на ФК "Локомотив", София. Петър Станчев и до днес твърди, че е отстранен от консорциума с измама. В последствие съдружници останаха Търев и Гигов. Миналата година стана ясно, че заводът реално се изгражда от нов консорциум, който носи името „Предприятие за преработка на отпадъци”. В него оръжейният бос Николай Гигов чрез фирма „Еко тайм” държи 33% под формата на 240 декара земи. На 8 октомври ще бъдат направени първите проби за експлоатация. Заявки за преработка на отпадъци вече има попадени от няколко общини. Екозаводът беше готов още през юни, но пускът му се забави заради процедури по изготвянето на документацията. За сега в него ще се преработва само боклукът на Пловдив и на съседните общини, заяви тогава кметът Славчо Атанасов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа