Обсъждат правата на имигрантите в контекста на кризата

Имигранти за всеки хляб под слънцето е мотото на информационната кампания , която запчва на 16 октомври на Световния ден на хляба, съобщават организаторите.
Проектът цели подобряване на отношението на българското общество към имигрантите в страната и се финансира от Европейския интеграционен фонд чрез Министерство на труда и социалната политика. Експертен форум ще обсъди предизвикателства пред процесите на миграцията и интеграцията. 16 октомври е Световен ден на прехраната, който се отбелязва по решение на организацията на ООН по прехрана и земеделиие (ФАО). За участие са поканени представители на институции, ангажирани с процесите на интеграция на имигрантите, представители на синдикални организации, на неправителствени организации, работещи в сектора и представители на различни имигрантски организации.
Конференцията ще се проведе от 9.30 до 12.30 в зала „Опал” на хотел Дедеман Принцес в София.
Ще бъдат представени актуални данни за имигрантите в страната, добри европейски практики, данни за стереотипите по отношение на представители на различните имгигрантски общности у нас. От 13 ч. в тунела пред Централна гара, от страната на водопада, ще се състои фолклорен концерт на национален ансамбъл БЪЛГАРЕ, който ще представи танци на четири имигрантски общности у нас – турска, арабска, китайска и руска. В събитието ще се включат и имигранти от различни общности. По време на концерта ще бъдат раздавани информационни материали и различни хлябове на имигрантските общности. Въпросите за интеграцията на имигрантите са нови за българското общество, но тяхното значение ще нараства предвид ангажиментите на Република България като страна–членка на Европейския съюз, както и необходимостта от обмяна на опит и добри практики в областта на интеграцията на имигрантите в нашето общество.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа