Румяна Желева се срещна с дипломати

Днес във Велинград се проведе първата среща на д-р Румяна Желева в качеството й на министър на външните работи с ръководителите на дипломатическите мисии и на международни организации у нас, съобщават от пресцентъра на МВнР.
На нея присъстваха близо 70 чуждестранни дипломати. Министър Желева използва случая да представи политическия кабинет на МВнР - заместник-министрите Марин Райков и Милен Люцканов, началника на кабинета Димитър Кюмюрджиев. Желева изнесе подробна презентация за шестте основни външнополитически приоритети на новото правителство. На първо място тя се спря върху целта да се позиционира България в центъра на европейската политика, както и върху необходимостта да бъде възстановен позитивния образ на страната ни. Желева подчерта, че новият екип възнамерява да предложи корекции в Комуникационната стратегия на страната, за да не бъде тя рекламна кампания по повод на отделни събития, а непрекъснат, перманентен процес, със съвременна ефективна концепция. В контекста на стремежа за възстановяване на достъпа до финансовите инструменти на ЕС министър Румяна Желева изрази решителността и политическата воля на кабинета Борисов за предприемане на конкретни мерки за реформа в съдебната система, за борба с организираната престъпност и корупцията, включително по високите етажи. Тя изброи първите признаци на възстановяване на доверието към българските власти от страна на международните партньори. В изказването си тя коментира и темите за бъдещето на Лисабонския договор, присъединяването на България към Шенген, изготвянето на нова национална стратегия за присъединяване към еврозоната, необходимостта от разработване на обща енергийна политика на ЕС в контекста на предстоящата през декември т.г. в Копенхаген конференция за климатичните изменения и др.
Желева акцентира и върху развитието на евроатлантическото партньорство като гаранция за мира и сигурността в глобален мащаб. Тя изрази убеденост, че е дошъл моментът за проактивна европейска роля в процеса на укрепване на трансатлантическия диалог. Спря се в изказването си на мисиите и операциите под егидата на НАТО и ЕС в чужбина и на значението, което им придава новото правителство, както и върху други въпроси от сферата на сигурността.
Трети акцент в изказването бе развитието на добросъседските ни отношения със страните от Балканите и Черноморския регион. Предизвикателство пред българската дипломация, изтъкна министър Желева, е да впише традиционните си отношения и приоритети в една нова рамка, предполагаща нашето по-активно европейско и евроатлантическо присъствие. Тя подчерта голямото значение, което отдаваме и на започващото на 1 ноември т.г. българско председателството на Черноморското икономическо сътрудничество – с амбицията да допринесем за по-прагматични връзки между ЧИС и ЕС, които да оптимизират организацията. Желева коментира и засилване ролята на България в глобалната икономика, включително за изготвяне на нормативна база за политиката ни за съдействие към развиващия се свят. Подпомагането на развитието и интеграцията на българските общности зад граница, както и на изпаднали в беда български граждани в чужбина бяха специален акцент в изказването на министър Желева. Тя подчерта, че в момента в МВнР се работи върху Структурно звено за кризисни ситуации с български граждани зад граница. Върху основата на една обновена Комуникационна стратегия нашите задгранични мисии ще бъдат въвлечени към по-активна работа за запазване и развитието на българското етносъзнание. Работи се и върху общонационална стратегия за запазване на българската идентичност. Румяна Желева се спря на необходимостта от поддържане на професионална и компетентна Дипломатическа служба. За целта, преди да бъдат осъществени необходимите промени, гарантиращи професионализма, ще бъде направен внимателен анализ на съществуващата структура в Централното управление на МВнР и на мрежата на задграничните дипломатически и консулски представителства.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа