Антимафиоти задържаха почти 30 килограма хероин

Съвместна операция насочена срещу трансграничния трафик на дрога предприеха днес полицаи от Отдел “Наркотици” на Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност” и служители на Агенция “Митници”, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При акцията, осъществена на ГКПП-Калотина, при опит да напусне страната е задържан Я.Р./48 г./. В управлявания от него автомобил с българска регистрация са открити 28 кг наркотично вещество. При тестване с полеви наркотест то е реагирало на показателите за хероин. Количеството трафикиран високорисков наркотик е било открито под предните седалки на автомобила, разпределено в 54 пакета. По дени на съдопроизводството откритото количество е на стойност около 3,5 млн. лв. – уточняват експерти.
Експертите от Отдел “Наркотици” са установили данни за съпричастност на задържания към дейността на организирана престъпна група за незаконен трафик на наркотици към страни от Европейския съюз. Антимафиотите уточняват, че действията на организираната група са във фокуса на вниманието им от няколко години и работата. По тази група работят и партньорски служби от други европейски страни. Като резултат от проведените продължителни и разнопосочни разследвания в страната и в Европа са задържани многобройни куриери, пренасяли големи количества дрога, основно хероин. Събраните до момента данни в Главната криминална дирекция и в Отдел “Наркотици” – Дирекция ”Противодействие на организираната и тежката престъпност” сочат тревожна тенденция на зачестяване на случаите, при които българи са използвани като куриери за рискови доставки на наркотици за Западна Европа - уточняват антимафиотите. Задържаният Я.Р. през 2000 г. е бил арестуван в Мюнхен за трафик на 20 кг хероин. За него се знае, че е регистриран за закана за убийство и е осъждан условно за измама.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа