Предлагат 30 години затвор за отвличане

До 30 години затвор за отвличане се предвиждат в промени в Наказателния кодекс, които ще влязат в Народното събрание до десет дни. Това заяви по време на посещението си във Велико Търново вчера министър-председателят Бойко Борисов. Той обясни, че след консултация с експерти се е наложила идеята за промени в НК, а не въвеждането на изцяло нов закон.
На 20 октомври, ден след похищението на 22-годишния студент от НСА Румен Гунински, Борисов заяви, че трябва нов закон за отвличанията. На 21 октомври вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че се правят консултации каква е европейската практика.
„Ще бъде създаден фонд от 100 000 лв., с който да се стимулира предоставянето на информация за подготвяни престъпления от този вид“, каза още вчера министър-председателят.
Борисов съобщи и че е бил открит микробусът, с който на 19 октомври беше отвлечен Гунински, който е син на Румен Гунински, бизнесмен и общински съветник от БСП в Правец. Според Борисов микробусът е бил изгорен до неузнаваемост и вратите му са били буквално заварени. Той коментира, че престъпният сектор знае как работи МВР и това си проличава от този случай.
Микробусът е бил намерен в района на Бистрица, в дере, написа вчера сайтът „Всеки ден“. В момента возилото се намирало в 8-о районно управление на МВР, където се извършва оглед. Изяснява се дали регистрационният номер на автомобила отговаря на описанията, дадени от свидетелите на отвличането. Като марка и модел обаче той съвпадал с този, с който е бил отвлечен студентът Гунински. Според полицейски източници на сайта „Всеки ден“ микробусът е бил откраднат от територията на София преди месец.
Като версия вътрешният министър Цветан Цветанов предположи, че отвличането може да има нещо общо с предстоящите кметски избори в Правец.

Станете почитател на Класа