Борисов: Всички свързани с доклада - по затвори и арести

Aко този път всички тези лица не си отидат – от създателите до преносителите и тези, при които е бил документът – по арестите и затворите, нищо добро не чака България. Така премиерът Бойко Борисов коментира доклада на ДАНС, който бе изнесен в медиите вчера, предаде репортер на БГНЕС.
Всичко е в ръцете на главния прокурор, допълни той. Според Борисов трябва да се търси и прокурорът, който е написал, че няма състав на престъпление що се касае до написаното в доклада. Премиерът заяви категорично, че ще уволни директорът на секретната секция в Министерски съвет, в която е постъпил докладът и допълни, че предишните управляващи „превърнали МС в една бира-скара, едно кафене не само с фасадното осветление, което са оставили, а и с начинът, по който се работи”. В следващите няколко дни ще бъде снето и доверието към бившият председател на ДАНС Петко Сертов, който бе назначен за генерален консул на България в Солун. Ситуацията в момента в службата е като „обран бостан”. Той каза, че ще изчака решението на прокуратурата и тогава ще вземе окончателно решение за съдбата на ДАНС, но и в момента се обмислят различни варианти. Според него службата вече е деградирала, а престъпния свят знае методите, бланките, движението на документите и как работи системата. Тази система трябва да се преконструира наново, тъй като е девалвирала, каза Борисов. Според премиера за всичко това виновникът се казва Станишев. „В омразата си към мен и след това към Румен Петков, той заличи и унищожи възможностите на държавата да се съпротивлява срещу организираната престъпност”, каза Борисов. Според него това е направено от неговия предшественик с умисъл. „Изобщо не ми дреме кои кръгове от БСП как се бият през службите”, каза още премиерът. Прокурорите трябва много бързо да повдигнат обвинение и да изправят пред съда всички действащи лица в доклада, за да се предотврати разпада на държавата. Днес ще бъдат уволнени администраторите, " които са крили, когато Станишев не си е върнал и други документи" . Аз няма как да знам кое е сдал и кое не е сдал, каза Борисов. „Докато не влязат виновниците в затвора, няма как да се вдигне духът и съответно да се прекрати това. Това не може да е държава, в която от сутрин до вечер да излизат знайни и незнайни герои да обясняват по телевизиите кой какъв е и какво вършат в МВР. ", каза още той. Борисов изтъкна , че е ясен съставът на престъпленията, няма никакво място за тълкувание. Дори премиерът няма право да даде доклада на ДАНС на ръка на председателя на агенцията, заяви той. Борисов коментира и факта, че по-рано днес заместник-председателя на РЗС Димитър Абаджиев заяви, че има сигнали за корупцията в сегашното правителство: "Ще ги помоля всичките да престанат да се правят на артисти, защото ако някой е имал сигнали трябвало е да ги е занесъл на прокурора, там където трябва. Или да престанат или ще спрат да си говорят с мен. Ще им направя предсрочни избори и ще им видя сеира на всичките тогава".
Премиерат Бойко Борисов посети Националния природонаучен музей към БАН по повод честванията на 120 годишнина от създаването му. На тържеството беше и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. В колекцията на музея има екземпляри, подарени от неговия дядо Фердинанд.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа