Контактите между България и Австралия са неудовлетворителни, нужна е активизация

По покана на генерал-губернатора Куентин Брайс президентът Георги Първанов е на държавно посещение в Австралия, информират от прессекретарята на държавния глава.
Президентът Георги Първанов бе посрещнат с официална церемония от генерал-губернатора Куентин Брайс, след което проведе среща в посолството на страната ни в Канбера с представители на българската общност, която наброява повече от 12 хиляди души. Срещата бе открита от българския посланик Красимир Стефанов, който цитира думите на Куентин Брайс, че тази историческа визита дава възможност да бъдат засилени отношенията между двете страни, които имат общи интереси по широк спектър от глобални въпроси. Изтъкнат бе стремежът на Австралия да работи съвместно с България за изпълнението на теми от партньорската рамка Австралия – Европейски съюз. Посланик Стефанов изрази надеждата, че настоящата визита на президента Първанов ще допринесе и за опознаването на културата ни в Австралия, и за разширяване на икономическите контакти. В словото си президентът Георги Първанов отбеляза, че българската общност в Австралия значително се различава от българските емигрантски общности в света, не само поради разстоянието между двете страни, но и заради формирането си през различни исторически етапи – след Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, след войните за национално обединение 1912-1918 година, и след демократичните промени през 1989 година. Георги Първанов изрази надеждата си, че българите са намерили своята реализация в Австралия и ги запозна с целите на своята визита. Българският президент изтъкна, че е необходимо активизиране на двустранния политически диалог и че символичните до момента контакти между България и Австралия – страни, които са партньори в ключови “горещи” точки на света, са неудовлетворителни. Държавният глава изрази надеждата си визитата му да бъде последвана и от делегации на законодателната и изпълнителната власт у нас. Георги Първанов посочи, че политиците на България и Австралия трябва да направят необходимото за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество и че равнището на стокообмена за 2008 година, в размер от 100 млн. долара, е много под потенциала на бизнеса от двете държави. Президентът изтъкна, че България има интерес да работи включително с отдалечени в географско отношение страни, за да разширява обхвата на своите пазари. Георги Първанов специално отбеляза и изключително благоприятната политика на страната ни спрямо чуждестранните инвеститори. Държавният глава припомни, че България подкрепя своите съграждани по света и винаги при своите визити провежда срещи с представители на българските общности по света. Специално за Австралия президентът подчерта необходимостта от нейното единение като припомни девиза: “Съединението прави силата”. Георги Първанов изрази удовлетворението си от предприетите стъпки за осигуряване образование на български език, а също и за подкрепа на българските православни църкви.
От своя страна представителите на българската общност отправиха редица въпроси към президента и министрите от делегацията. В отговор на призив от страна на българи за откриване на културно-информационен център в Сидни или друг голям град на Австралия, министър Вежди Рашидов заяви, че в момента се прави преглед на работата на единадесетте български културно-информационни центъра в чужбина и подчерта, че работата им се оценява от гледна точка на тяхната ефективност. Коментирана бе също възможността за организиране на изложби на български творци в Австралия или за гостуване на световно известни наши изложби. Помолен да коментира дали в рамките на визитата му ще бъдат договорени спогодби в сферите на икономическото и културното сътрудничество, президентът Първанов заяви, че по време на официалните си разговори ще обоснове необходимостта от сключване на споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, за взаимна защита на чуждестранните инвестиции и други. В срещата участва и секретарят на Българското дружество в Нова Зеландия и от името на българската общност там, която наброява около 3 хиляди души, представи писмо до българския държавен глава, министър-председателя и Министерството на външните работи, с което се настоява за откриването на българско консулство в Окланд.
В програмата на визитата са предвидени срещи на президента в Канбера с генерал-губернатора Куентин Брайс, с президента на Сената и спикера на Парламента Джон Хог и Хари Дженкинс, с министър-председателя Кевин Ръд и с лидера на опозицията Малкълм Търнбъл. В Сидни президентът ще разговаря с губернатора на щата Нов Южен Уелс проф. Мари Башир. В рамките на визитата на президента Първанов в Сидни ще се проведе бизнес–форум, на който ще бъдат представени инвестиционните възможности в България. Презентации ще направят министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Форумът се организира съвместно с Европейско-Австралийския бизнес-съвет в Сидни. В делегацията на президента са министрите Трайчо Трайков, Вежди Рашидов, Тотю Младенов, депутатът Пламен Нунев, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова, заместник-министрите Марин Райков и Евгени Ангелов, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, кметовете на Перник и Шумен Росица Янакиева и Красимир Костов. Това е първото посещение на български държавен глава в Австралия след установяването на дипломатически отношения между двете страни преди 37 години.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа