Кабинетът остави помощите за близнаци и майки студентки

„Класа“

Еднократните помощи за отглеждане на близнаци и на майки студентки остават, обяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той обясни пред bTV, че намалението на еднократната помощ за отглеждане на близнаци от 2400 лв. на 1200 лв. в бюджет 2010 г. и премахването на помощта за майките студентки е "техническа неточност", а не икономии, както бе съобщено от ведомството му. В понеделник зам.-министърката Христина Митрева, която отговаря за социалното осигуряване и политиката по доходите, съобщи, че по искане на финансовото министерство в проекта на държавния бюджет за догодина е залегнало еднократните помощи за отглеждане на близнаци до едногодишна възраст да се намалят от 1200 на 600 лв. за дете. Заложена бе и отмяна на еднократната помощ от 2880 лв. за раждане на дете от майки студентки.
"Аз смятам, че е допусната техническа грешка в бюджета, тъй като в текстовата част е записано буквално, че за провеждането на семейната политика за децата през 2010 година ще се изплащат еднократни помощи за отглеждане на близнаци до едногодишна възраст в размер на 1200 лв. за всяко дете близнак. Еднократни помощи за отглеждане на дете до едногодишна възраст на майка студентка в размер на 2880 лв. еднократно", каза Младенов. Той посочи, че тези помощи ще струват около 1,5 млн. лв., така че от тях не може да се реализира кой знае каква икономия.
"Ако трябва, ще говоря лично с премиера и ще обясня за какво става въпрос. Ние трябва да изпълняваме програмата на ГЕРБ, където една от точките е подпомагане на семействата", допълни социалният министър.

Станете почитател на Класа