Михаил Миков: Първо се заговори за импийчмънт на президента, след това – започнаха да се събират мотиви

Ако имате предвид напреженията по релацията президент - Министерски съвет, то не възникна в последните дни, а резултат от месеци насам. Това каза Михаил Миков, зам.-председател на „Коалиция за България” по БНР в отговор на въпрос относно напреженията, свързани с важни точки на националната сигурност от последните седмици.
Изтича информация, въртят се скандали, групи се боричкат, това е едно наследство, което съществуваше още преди да има ДАНС, посочи още той. Имаше и предишни случаи в годините, добави още Михов. Относно това, че президентът нападна правителството той каза, че не е точно нападнал, а е казал това, което мисли. Не става въпрос само за посланиците, а за правомощията на институциите - става въпрос за това, че президентът каза, че има Конституция, че той има правомощия и държи на своите правомощия. Не може колкото и да е висок рейтинга на едно правителство и на един министър-председател, да се променя духа на Конституцията – това беше основната причина за скандала. Първо се заговори за импийчмънт на президента, след това – започнаха да се събират мотиви затова, поясни още той.
Миков добави още, че става въпрос за идея за търсене на политическа отговорност от президента – нещо, което е абсурдно. Президентът отговаря за две неща според нашата Конституция – не може да се търси политическа отговорност от президента. Цялата история за импийчмънт се е завихрила през седмицата, за да бъде заглуши всичко в българската действителност, като например основния закон на държавата за Бюджет 2010. „Всичко това стартира и приключи като буря в чаша вода”, заяви още Миков.
Разбира се, имаше размахване на пръст от по-малките коалиционни партньори на ГЕРБ, каквито са „Атака“, Синята коалиция. ГЕРБ разбраха, че не могат да искат назначаване на посланици, без съгласувателна процедура, смята още Миков. Външният министър и кандидат за комисар Румяна Желева, която със своите действия, със своята прибързаност заблуди и Министерски съвет, и премиера да включат точка в дневния ред, която не беше съгласувана с президента, каза Миков по повод скандала с посланиците. Оттам се разви всичко останало. Въпросът е кой назначава посланиците в България. Не знам как Румяна Желева ще се справя като еврокомисар, ако я изберат, заяви още зам.-председателят на „Коалиция на България“. Според него обяснението за бързането на Желева толкова много е, само за да се демонстрира колко сме силни. Относно това дали е имало социологически сондажи в началото на миналата година, които са казвали, че БСП ще загубят катастрофално изборите, той коментира, че сигурно е имало всякакви сондажи, но е абсурдно да се твърди, че двама министри от две различни страни ще се договарят. Във връзка с хипотезата БСП да възлага надежди Сретан Йосич да подготвя похищение срещу Бойко Борисов, Миков заяви, че това е пълен абсурд. Просто БСП си позволява да говори и всеки, който говори различно от днешното управление, трябва да отнесе шамар, категоричен е той. Нито познавам Йосич, нито съм имал някакъв контакт с него и всичко това е абсурдно, категоричен бе той. Колкото до дейността на ДАНС, Миков смята, че контролът върху ДАНС, включително и парламентарният, е добра стъпка. Ние няма да бойкотираме това, но премахване на контрола върху СРС не е добро действие, иначе повече контрол върху ДАНС е добро решение, заяви още бившият вътрешен министър.
На утрешния пленум на партия БСП, на който контролната комисия ще докладва резултатите, свързани със съмненията за избиране на новото политбюро, Националният съвет ще вземе решение как ще се действа оттук нататък. Според Михаил Миков истината е друга – че големият интерес към дестабилизацията на БСП преминава през създаване на вътрешно напрежение, изнервеност на опонентите. Истинските проблеми в българското общество са здравеопазването, образованието, скандалното от тези дни - може ли един министър да има такова отношение към българските учени – това е скандалното, добави в заключение бившият министър на вътрешните работи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа