Станишев: Бюджет 2010 – залага на обедняване на населението

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев заяви, че бюджетът за следващата година залага на обедняване на населението, на нестабилни работни места. Това стана ясно по време на срещата между синдикатите в страната и ПП на Коалиция за България, предаде репортер на БГНЕС.
5 млрд. лв ще е дупката в бюджета на държавното обществено осигуряване през 2010, заяви изпълнителният секретар на КНСБ и председател на надзорния съвет на НОИ Ася Гонева. Тя подчерта, че фактическият дефицит за тази година в бюджета на НОИ е в размер 3.5 млрд. лв. През следващата година 60 % от правата на хората в системата на осигуряването ще зависят от политическата воля на правителството и компетентността и волята на политическите сили в парламента. Много достойно политическо решение според нея ще бъде правителството да се откаже от намаляването на осигурителните вноски. Според нея тези 400 млн. лв., който ще се изгубят от намаляването на осигурителните вноски с 2 %, трябва да бъдат спестени и да бъдат използвани за актуализиране на пенсиите с 6 – 6.5 %. Гонева смята, че средствата ще покрият напълно повишаването на пенсиите. Станишев подчерта, че със замразяването на доходите в публичния сектор и с увеличението на акцизите хората в страната ще станат по-бедни. Поставя се под въпрос оцеляването на някои социални сектори сред които е и здравеопазването, смята той. Според лидера на БСП прогнозата на правителството за излизане на България от кризата е песимистична и трябва да бъде реалистична. Той изтъкна, че приходите в бюджета могат да бъдат увеличени с 1 милиард лева, но това не е направено умишлено. Взета е най-лошата прогноза, за да може да има отпускане на колана, затегнат около ключовите сфери. Неопределеността, пред която е изправено правителството в момента е съществувала и при изготвянето на бюджета за тази година, обясни още той. Станишев зададе реторично въпроса, защо не са заложени в бюджета за следващата година прогнозираните от финансовия министър Симеон Дянков допълнителни постъпления в държавната хазна от намаляването на контрабандата и от свързването на системите на НАП и НОИ. В бюджета за 2010 г ще има отнемане на права в социалната сфера, каза още Станишев. Той подчерта, че финансите за наука са трагични, и припомни, че намален наполовина бюджета за Фонд “Научни изследвания”. От Коалиция за България ще внесат в парламента предложение за отпадане на необлагаемия минимум, но от сега са уверени, че то ще бъде отхвърлено. Според Станишев общините също са ощетени от бюджета за следващата година, тъй като за тях ще има 300 милиона лева по-малко, не са предвидени нов източници на приходи и те са натоварени със съфинансирането на проектите, финансирани с европейски средства. Депутатът от КБ Румен Петков прогнозира, че през март-април месец следващата година нещата ще са много драматични в общините. “Там нещата са трагични” , допълни той. Намаляването на бюджетите на общините ще постави в условия на криза едни от най-стабилните институции в държавата, допълни Петков и подчерта, че днешната финансова стабилност на страната се дължи и на действията на предишното правителство.
“Приходната част на бюджета за 2010 г в общи линии ни удовлетворява”, заяви вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков. Според синдикатите, трябва да се коментират мерки за увеличаване на приходите и мерки срещу сивата икономика. Синдикатите са притеснени от липсата на средствата за ефективно мерки на пазара на труда. Те могат да бъдат отпуснати и по ОП” Развитие на човешките ресурси”, но мерките, финансирани с европейски средства са по-тромави и по-бавни и голяма част от тях касаят повишаване на квалификацията на гражданите - нещо, което не е необходимо на много места. “Не можем да приемем бюджета в този му вид”, категоричен е Ненков. От синдикатите настояват да продължат преговорите в областта на финансирането на здравеопазването и за въвеждането на необлагаем минимум. Според вицепрезидента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов бюджета за 2010 г. не защитава най-засегнатите от кризата, най-беззащитните и малоимотните в страната. Синдикатите са удовлетворени от предвидените средства за образование в страната, но припомнят, че за тази година ще бъдат изплатени близо 1,7 милиарда лева за болнична помощ и че по това перо за следващата година са предвидени много по-малко средства, въпреки че 16 нови болници чакат да сключат договор с НЗОК, а още 64 очакват да подпишат договор за разширяване на дейността си.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа