Дянков: България ще прехвърли част от фискалния си резерв в търговски банки

България планира да прехвърли суми от фискалния резерв на правителството в местни клонове на чуждестранни банки в опит да извади икономиката на страната от рецесията, съобщи българският финансов министър Симеон Дянков в интервю пред "Файненшъл Таймс".
Дянков заяви, че около 1 милиард лева ще бъдат поставени в краткосрочни депозити в търговски банки. "Тази мярка ще стимулира икономиката, като помогне за намаляване на лихвите за хората, ползващи кредити... и ако се наложи, може да осигури допълнителна ликвидност", каза финансовият министър в телефонно интервю за британското издание. "Банките се конкурират за депозити и увеличават лихвите, защото вече не получават финансиране от компаниите собственици в чужбина", допълни Дянков.
България, най-бедната държава членка на ЕС, пострада тежко от срива на търсенето на ваканционни жилища и на износа. Очаква се икономиката на страната да се свие с около 6% тази година и с 2% през 2010 г., което е вторият най-сериозен спад в Югоизточна Европа след Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс". "Можем да прехвърлим до 20% от резерва от централната банка в търговски банки, където ще получат полезен доход от лихвите", допълни Дянков, икономист от Световната банка, който влезе в новото дясноцентристко правителство през юли. Той очаква търсенето на заеми "скоро да стане огромно" заради възстановяването на износните пазари и на изразходването на средствата от еврофондовете. "Предложението на финансовото министерство за съживяване на предоставянето на заеми е добро, но доверието намаля и може да е необходимо време за възстановяване на търсенето", заяви банкер от София, цитиран от британското издание.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа