От "Екогласност" протестират срещу птицекомбинати в Монтана

Национално движение "Екогласност" в своя декларация до министър-председателя на Република България Бойко Борисов и до Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия протестира срещу птицекомбинати в Монтана.
„Преди повече от една година Национално движение “Екогласност” писмено алармира държавните власти и Европейската комисия, за продължаващото дългогодишно тровене на гражданите на град Монтана, със зловонната миризма от птицекомбината на олигарха Христо Ковачки и от новопостроения птицекомбинат с пари на европейските данъкоплатци по Програма “САПАРД” – на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, и двата разположени на многократно по-близко отстояние от жилищните сгради, в нарушение на Наредба № 7 на Министерството на здравеопазването за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда“, пише в декларацията. Там се отбелязва, че Върховният административен съд с решение № 6986 от 28.05.2009 г. не е разгледал въпроса по същество, а е прекратил делото, като оставил без разглеждане жалбата на екоорганизацията срещу мълчаливия отказ на министъра на околната среда и водите, по искането за намеса за решаване на проблема с дългогодишните миризми и обгазявания в Монтана.
„На 14.11.2009 г. екип от НД “Екогласност” и Гражданско движение “Културно-историческо наследство и мемориални паметници”, обходиха района и издириха източниците на зловонията в атмосферния въздух над Монтана“, пише в декларацията. От екоорганизацията са констатирали около птицекомбинатите незаконно изхвърлени огромни количества от птичи черва, развалени яйца и перушина, вместо същите да бъдат извозвани, съгласно законовите изисквания, до най-близкия екарисаж в гр. Шумен. „Това са масови развъдници на опасни болести, което е безнаказано престъпление срещу всички граждани на Монтана“, заявяват ог Екогласност.
„Непростимо е безхаберието на общинските съветници, които без никакви разисквания на 29.10.2009 г. приеха единодушно “План за действие за подобряване качеството на атмосферния въздух в района на община Монтана”, в който няма и помен от мерки за отстраняване на зловонията над града. Нещо повече, внесената в Общинския съвет по този повод Докладна записка от Златко Живков-кмет на общината, е формална по съдържание и само преповтаряна без никакво изпълнение от десетки години, което личи от цитираното в т.3.5. много старо име на един от големите заводи в града“ твърдят от организацията и настояват:
1.Съгласно чл. 42, ал. 1, т. 1 във връзка чл. 32, ал. 1 и чл. 38, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, кметът на община Монтана Златко Живков да подаде оставка чрез председателя на общинския съвет до общинската избирателна комисия, за нарушаване на дадената от него клетва при встъпване в длъжност: “…да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на гражданите от общината и да работи за тяхното благоденствие”.
2.Министър-председателят да поиска оставките на Боян Цолов – директор на РИОСВ(Регионална инспекция по околната среда и водите)-Монтана, д-р Даниела Караилиева – директор на РИОКОЗ(Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве)-Монтана и д-р Людмил Антов – директор на РВМС(Регионална ветеринарно-медицинска служба)-Монтана, поради неизпълнение на възложените им задължения като компетентни органи за държавен контрол.
3.Европейската комисия да започне процедура за нарушение относно неизпълнение от държавата България на Директива 96/62/ЕО поради невярната оценка от МОСВ и лошо управление на качеството на атмосферния въздух, във вреда на българските граждани.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа