Сергей Игнатов е новият образователен министър

Досегашният изпълняващ длъжността министър на образованието младежта и науката доц. Сергей Игнатов е новият образователен министър, съобщи в Народното събрание премиерът Бойко Борисов.
Изненадан от предложението, което дойде без предварителни разговори, Игнатов прие да бъде назначен за образователен министър в присъствието на премиера и журналисти. Според Игнатов не трябва да бъдат коригирани разпределените в бюджет 2010 средства за образование между първо и второ четене на законопроекта в парламента.
Бюджетът за образование е най-добър в цялата рамка, подчерта новият образователен министър. Той заяви, че тази година бюджетът за образование и наука ще нарасне съществено. Науката ще се управлява на проектен принципи по този начин университетите с добре защитени проекти ще имат пари за наука. Проверка на образователното министерство обаче е показала, че 13 университета не харчат средствата си от проектите по предназначение. Ако нещата се развиват нормално, пари следващата година ще има, заяви Игнатов. БАН е национална ценност и въпросът е да не бъде музейна ценност, заяви той. Според доц. Игнатов БАН се нуждае от сериозни реформи, модернизиране и самото ръководство на академията желае това да се случи. Като министерство ще подкрепим всички действия на академик Никола Съботинов, тъй като това, което трябва да направи не е леко. Академията е изостанала 20 години от реформирането, а в нея и в момента има много добри институти и изключителни учени на световно ниво. В момента съществуващата система в БАН представлява поддържане по изкуствен начин на една номенклатура, която през годините вместо да преведе България през кризисните моменти, е била статично крепене на властта, заяви той. Той обеща, че ще продължи политиката на Йорданка Фандъкова в образователното министерство и се надява тя да му помага, тъй като в ГЕРБ тя е човекът който отговаря за ресора.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа