Христо Грозев : Ще има още българи, арестувани за шпионаж в полза на Русия

Христо Грозев : Ще има още българи, арестувани за шпионаж в полза на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.03.2024
  • Share:

"Залагам на това да има още българи, които да бъдат арестувани като част от шпионската мрежа, работила в полза на Русия", заяви журналистът Христо Грозев в "Още от деня".

 

 

По думите му мащабът на шпионските мрежи е огромен и има причини за това.

"Мащабът е още по-голям. Те са снимали обекти на НАТО, те са снимали руски политици, правили са планове за отвличания. Защо се случи? Защото в последните години стана много лесно да се разкриват руски шпиони, защото те следват определени правила. Ние ги разкриваме, публикуваме ги и те губят цели клъстери от шпиони. Затова им е било нужно да имат чужди шпиони", посочи той.

Известен български плувец е шестият българин, задържан и обвинен в шпионаж във Великобритания.

В интервюто Грозев разказа, че и към него е имало интерес и е бил следен.

"Оказва се, че денят преди да бъде пуснато разследването за отравянето на Навални на 14.12.2020. още на следващия ден Марсалек е дал инструкции на подчинен, който е бивш шеф на специалните служби в Астрия, да започнат да следят всичко, свързано с мен".

В "Още от деня" Грозев направи анализ на всичко, свързано с последващата смелост от страна на хиляди руснаци, да излязат и да се поклонят пред Навални. Посочи, че седмици преди убийството му е започнала целенасочена акция за дискредитиране на съпругата му Юлия.

"Две седмици преди убийството на Навални започна кампания за дискредитиране на Юлия Навалная. Това значи, че те най-вероятно са знаели и са планирали, че след убийството му, тя ще поеме ролята. Има риск от една непресъхваща река от опити за дискредитация на Юлия".

"Когато Навални се прибра в Русия аз попитах съпругата му и дъщеря му "вие давате ли си сметка, че той ще бъде арестуван. Отговорът беше "да, естествено". Тогава защо го пускате? Жена му отговори сякаш се подразбира, че ако той не се върне това е краят на неговата надежда да стане президент един ден, да промени страната. Дори и да има минимална вероятност той да излезе от затвора жив си струва повече, отколкото никаква. И резервният план, който са имали Юлия да продължи неговото дело".

Грозев разказа, че семейство Навални още от 13-годишна възраст са подготвяли дъщеря им за момента, в който баща й не се прибира вкъщи повече никога. Казвали са й:

"Бъди готова и се гордей, ако това се случи. Такива хора променят света!".

 

 

 

Той припомни думите на Навални, че "в случай, че аз бъдат убит това означава, че нашата обща сила е много по-голяма, отколкото сме мислили, защото от нас ги е страх много повече, отколкото си мислехме". Според него това показаха днес всички хора, излезли да кажат последно сбогом на руския опозиционер без страх.

"Още не сме видели на какво е способно съпругата на Навални. Това, което виждахме през годините беше една нейна роля, която играеше на съпруга. Когато я видиш наистина тя е не по-малък политик от съпруга й. И голяма част от неговите идеи са били нейни, така, че този вакуум, който виждаме може би ще бъде запълнен изцяло, а може би повече от запълване от Юлия Навалная, защото тя е жена. Както съм казвал руското общество се гради на женския характер и на слабостта на мъжкия. Крайно време е и в политическия живот да го видим".

За режима ще бъде по-сложно да оправдае пред елекората си опит за убийство или убийство на жена, поради същата тази патриархална настройка на руското общество".
Христо Грозев каза, че се е страхувал дали хората ще се осмелят да излязат на улицата.

"Аз много се страхувах дали те наистина ги е страх, дали наистина ще излязат на улиците, тъй като последните две години режимът затегна дотолкова, че както го наричат в Русия "гайките", че имаше реална опасност хората пасивно да протестират, пасивно да тъгуват и скърбят. Това, че излязоха десетки хиляди души и дори сега има верига от желаещи да се поклонят пред Навални показва, че дори в най-дълбоко мракобесие има надежда".

"Аз не очаквах по време на поклоненията да има активни репресивни мерки поради причината, че Путин създава фалшив имидж на боголюбив и православен диктатор и той не би могъл да обясни лесно защо праща репресивни сили в църква".

"Това не означава, че е безопасно това, което направиха всички тези хора , тъй като камерите ги снимаха, имаше заглушители, които правеха невъзможно предаването на живо, и страхувам се, че все пак може да има последици за тези, които крещяха "не на войната", "кой уби Навални?", и дори само името Навални".

"За да изразят своето недоволство хората трябва да стигнат до определено ниво на безнадеждност. И това убийство доведе хората до такова ниво. Те повече няма какво да губят. Нямата илюзия, че с тях може да се случи нещо по-добро от това, което се случи с Алексей Навални".

Журналистът коментира и актуалната тема за бъдещите избори в Русия, като акцентира върху това, че "те не са президентски".

"Те не са президентски избори и няма смисъл да ги наричаме такива. Хората могат да припознаят идеята на Навални за "умно гласуване". Да дадат своя глас за всеки друг кандидат, който не е кандидат на партията на Путин", обясни Грозев.

По думите му елитът в Русия започва да се страхува от всички тези репресии, а това притеснява Путин, защото е потенциална опасност елитът да започне да крои планове за неговата смяна.

"Елитът в Русия започва да се страхува, че те могат да бъдат следващи, че те с някаква непремерена реплика по време на вечеря в някой скъп ресторант, могат да си навлекат гнева и да станат обект на опит за убийство. А това е опасност за Путин, когато елитът започне да планира неговата смяна", посочи Христо Грозев.

Станете почитател на Класа