Срещу шестцифрена сума Ешрефов щял да остане кмет

Срещу шестцифрена сума Ешрефов щял да остане кмет

Шестцифрена сума е била поискана на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, за да му решат проблемите с правосъдието.

 

 

 

Ешрефов обаче отказал офертата с аргумента, че няма толкова пари. Той заявил на емисаря, че има много погрешна представа за финансовото му положение. 

По-рано днес Върховният административен съд постанови, че изборите в Омуртаг са опорочени и кметът Ешреф Ешрефов не трябва да заема поста. На практика ВАС остави в сила решение на Административен съд - Търговище от миналата година, с което се отменя решение на Общинска избирателна комисия - Омуртаг, че Ешреф Ешрефов е избран за кмет на Община Омуртаг на проведените местни избори. 

Ешреф Ешрефов беше арестуван при акция на Антикорупционната комисия и Софийска градска прокуратура в общинската администрация на 19 февруари. По време на акцията той получи емоционален срив и микроинсулт. Вчера обаче съдът разгледа делото срещу кмета и баща му, който също е обвиняем. 

Кметът беше обвинен в извършване на длъжностни престъпления и участие в престъпна група, ръководена от баща му Хасан Хасанов. Разследването е за това, че

чрез служебното си положение той е облагодетелствал бизнеса на баща си, който се занимава с дърводобив.

Производството е започнало през миналата година, когато бе извършена проверка в сградата на общината. ДАНС влезе там при разследване за конфликт на интереси от страна на Ешреф Ешрефов. 

Любопитното около фигурата на Ешрефов е членството му в ДПС и последвалото скандално напускане на партията. През април 2023-та кметът заедно с група свои хора решава да напусне движението и да се яви на местните избори като независим кандидат. Точно като такъв той печели вота за трети път, но проблемите не закъсняват.

Станете почитател на Класа