Кога през март въртим стрелките на часовника?

Кога през март въртим стрелките на часовника?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.03.2024
  • Share:

През март идва не само пролетта, но и се задава поредната смяна на часовото време. България отново ще премине към лятното часово време, но и ще загубим един час сън, защото местим часовниците с час напред.

 

 

Смяната на времето ще е на 30 срещу 31 март.

През 2018 г. Европейският съюз поде инициатива, при която да се реши дали да се продължи със смяна на часовото време, или да се остане само на едно от часовите времена.

Повечето държави заеха позиция да се спре със смяната на часовото време заради негативните му отражения върху човешкия организъм. Пандемията от коронавирус обаче прекрати дискусиите по въпроса.

За да престанат да сменят времето, държавите от ЕС трябва да синхронизират избора си и да има консенсус на кое часово време ще се премине за постоянно.

На лятно часово време ще останем до 27 октомври 2024 г.

Редица държави по света вече са се отказали от смяната на времето. Сред тях са Турция, Русия, Перу и други.

Причината за отхвърляне смяната на часовото време е, че биологичният ни часовник има нужда да се напасне към променения час и това понякога отнема 1-2 седмици.

 

 

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП по повод смяната на времето в САЩ тази неделя.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства. 

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве. 

По-голямата част от САЩ преминава към лятното часово време в неделя, 02:00 ч. Връщането към астрономическото време ще бъде на 3 ноември. Хавай и по-голямата част от Аризона не сменят времето, както и Пуерто Рико, Американска Самоа, Гуам, Американските Вирджински острови.

Преминаването към лятното часово време се осъществява на различни дати в различните държави. 

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери. 

Мозъкът на човека има свой "часовник", който реагира на светлина и тъмнина. Сърдечният ритъм се променя в зависимост от това дали сме будни, или спим, и се променя с възрастта - малките деца стават рано, а тийнейджърите се събуждат трудно.  

Сутрешната светлина презарежда организма. Вечер нивата на хормона мелатонин започват да се повишават. Прекалено много светлина вечер - в случая резултат от смяната на времето, може да забави повишаването на нивото на мелатонина и да извади организма от ритъм. 

 

 

 

Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния "часовник" не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма. 

Тежките пътни инциденти се увеличават в първите дни след преминаването към лятно часово време, а рискът от инцидент е най-висок сутрин. Учените свързват това с недоспиването. 

Американската асоциация по сърдечно здраве отбелязва, че инфарктите в понеделник след смяната на времето зачестяват. Два дни след това се увеличава броят на инсултите. Медицината вече е установила, че тежките инфаркти като цяло са повече в понеделник, както и сутрин заради кръвното налягане.  

По-ранното лягане в петък и събота, преместването на часа за вечеря и този за тренировка могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към преминаването към лятно часово време. Пиенето на кафе и прекарването на вечерта пред светещ екран на електронно устройство могат да попречат на по-ранното заспиване. 

Някои асоциации, свързани със здравето, като Американската асоциация за сърдечно здраве и Американската академия по медицина на съня смятат, че придържането към астрономическото време е по-съвместимо с човешката биология.

Станете почитател на Класа