ВАС образува дело по искане на омбудсмана на България

Във Върховния административен съд (ВАС) бе образувано тълкувателно дело № 1/2010 г. по искане от омбудсмана на Република България до Общото събрание на колегиите от ВАС „относно приемане на тълкувателно решение във връзка с възприемането на приходите от продажба на недвижими имоти - частна общинска собственост от общините като приходи от стопанска дейност, които участват във формиране на облагаемата печалба”, съобщиха от ВАС.
Според омбудсмана, в съда съществува противоречива съдебна практика по въпроса и той иска Общото събрание да приеме тълкувателно решение по следните въпроси: 1.Препращането в чл. 4, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане (отменен), включително в редакцията му до 2002 г., към чл. 1 от Търговския закон (ТЗ) дали следва да се възприеме, че е препращане и към трите алинеи или че е препращане единствено към ал. 1 на чл. 1 от ТЗ?
2. В кои случаи приходите от продажба на недвижими имоти от общините следва да се възприемат като приходи от стопанска дейност, които участват във формиране на облагаемата печалба и какъв е начинът на облагане?
Делото е насрочено за разглеждане на 5.02.2010 г. от 10.00 ч . в зала № 1.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа