50 души годишно се разболяват от туберколоза у нас

"В България годишно се откриват 50 случая на мултирезистентна туберкулоза." Това съобщи д-р Тонка Върлева, директор на програма "Превенция и контрол по СПИН", предаде репортер на БГНЕС.
Тези 50 случая са около 2.5% от общия брой на болните от туберколоза. По данни на Световната здравна организация за 2007 година по света са регистрирани 511 хил. болни от мултурезистентна профилактика. 150 хил. от тях са смъртни случаи. „Лечението и профилактиката на туберкулозата не са скъпи”, посочи Тонка Върлева.
Над 500 души ще бъдат изследвани за мултирезистентна туберкулоза в рамките на националното проучване за лекарствена резистентност на Министерството на здравеопазването. В изследването ще бъдат ангажирани лабораторни и клинични специалисти в 28-те областни града в цялата страна, като основна ще бъде ролята на Националната реферетна лаборатория по туберкулоза към Националния център по заразни и паразитни болести. Целта на проучването е да бъдат открити и доказани случаите на мултирезистентна туберкулоза. То е поръчано от Световната здравна организация и ще се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
През изминалата 2009-а година МЗ е отделило за медикаменти срещу туберкулозата над 900 хил. лв., а 36 хил. лв. – за химипрофилактиката на децата на болните от туберкулоза. От 2007 година има национален регистър на болните от туберколоза. За 2008-а са регистрирани общо 3 151 случая на туберкулоза. Страната ни се намира на междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост от туберкулоза на страните от Източна Европа и ниската в Западната част на континента. Според СЗО, до преди две години в ЕС разпространението на болестта е средно 17 души на 100 000, докато у нас то е 37 случая на 100 000.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа