Палдер: Българското законодателство - неефективно за преследване на престъпници

Феноменът на бързото и необяснимо забогатяване не е само българска особеност, смята Х. Палдер от баварското министерство на правосъдието.
Само в германската федерална провинция Бавария поне десет български граждани вече са осъдени на затвор за пране на пари. Това стана известно по време на конференция в София на фондация „Ханс Зайдел” по проблемите при противодействието на прането на пари в България и предхождащите това престъпление криминални деяния. Банките и останалите финансови институции в Германия са задължени при съмнения за пране на пари или за средства с нечист произход да уведомяват прокуратурата. Това важи и при случаи на плащане в кеш с големи суми. В Германия за подозрително се смята всяко плащане в брой за суми над 20 000 евро. Но заедно с това сделки или преводи на суми от порядъка на 10 000 евро, които са извършени от подозрителни лица и при съмнителни ситуации, също подлежат на разследване.
"Наясно сме, че банките нямат желание да ни осведомяват по официален път, защото така се пораждат търкания в отношенията им с клиентите. Ето защо възприехме подход, при който информацията за подозрителни парични транзакции се подава на прокуратурата по неофициален начин. Така успяхме да вдъхнем живот на борбата срещу прането на пари", разказва д-р Хелмут Палдер, главен съветник в баварското министерство на правосъдието и защитата на потребителите и допълва, че и в Германия, както и в България, се наблюдава феноменът на необяснимото забогатяване. "Хората се чудят защо нечии джобове изведнъж набъбват с много пари."
В деветдесет на сто от разследванията по съмнения в пране на пари в Германия не се открива нищо съмнително. В останалите десет на сто от случаите служителите се сблъскват с проблема за доказването на престъпленията, чрез които са набавени изпраните впоследствие парични средства. "Ето защо искаме да споделим нашият опит с българските прокурори и съдии и те евентуално да се поучат от нашите успехи и грешки. Сътрудничеството ни с българските власти в борбата срещу перачите на пари според мен е успешно. Досега в Бавария сред съвместни действия успяхме да осъдим за пране на пари на затвор и глоби десет български граждани", изтъква Палдер. Последният случай е от практиката на съда в град Аугсбург, където българин-перач на пари получава три години затвор. "Но това засега се случва само на германска територия", казва германският експерт. "За съжаление досега в България нямаме подобен край при съвместни операции. По мое мнение българският наказателно-процесуален кодекс не е достатъчно добър за ефективно преследване на престъпниците."
Вече пет години в рамките на двустранните германо-български правни проекти за подпомагане на прокуратурата и законодателството в България прокурори и съдии от Бавария предлагат сто поправки в българските закони с цел да се подобри ефективността на правоприлагането. "От пет години правим едно и също – преписваме вече готовите препоръки и ги внасяме за разглеждане от Народното събрание. Аз не мога да накарам българския законодател да ги приеме, но се опитвам да го убедя по време на срещите и посредством интервютата, които давам." Досега са приети не повече от десет на сто от препоръките на германските експерти. "Доста сме окуражени от хъса на новото българско правителство нашите предложения най-после да станат законодателна практика в страната. Те отново са в дневния ред на Народното събрание", казва експертът. "Все пак не бих се наел да коментирам скорошното изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов, че при сегашното състояние на българското съдопроизводство по-добре е престъпниците да бъдат съдени в други държави от Европейския съюз. Аз не мога да си представя, че такова предложение може да се осъществи, защото то не е съвместимо с европейското право”, заключава Хелмут Палдер.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа