Посланик Уорлик: Най-важното е да имаме партньорство на всички нива

Ние сме много доволни, че ще можем да даваме 10 г. американски визи на българските туристи и бизнесмени. Това е част от нашето партньорство, каза посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик пред Дарик радио.
Няма нищо специално, това е знак за здравината на нашите отношения. Няма никакъв „дребен шрифт” зад това решение, това са нашите разбирания. Всеки българин, който пътува като турист или бизнесмен ще получи 10 г. виза, но например студент, ще получи виза за времето, колкото учи. Тази виза не дава възможност да прекарате 10 г. в САЩ непрекъснато. Ще имате право да влизате и да излизате като престоят ви бъде не повече от 6 месеца, като на границата казвате за колко време пътувате. Тези визи не ви дават право за работа, подчерта американският посланик. Това не е мое решение, а на Конгреса. Аз обещавам, че ще направя всичко възможно да няма визи за българи, посочи Джеймс Уорлик. Ние даваме около 25 хил. визи за българи, но не бих казал колко не даваме. Ние искаме да даваме 100% на българите, но има хора, които искат да отидат в САЩ, за да работят и то много често нелегално. Отказите са в полза на всички ни. Първата причина, при която някои получат отказ, че имат намерение да останат. Те трябва като дойдат на интервюто да докажат, че ще се върнат, а не да работят без разрешение. Ние работим активно с България да отпаднат визите, уточни посланикът. Можем да постигнем 3% на отказите. Като дадем 10 години визи, отказите ще бъдат повече. Ако идвате и даваме виза за 2 месеца, отказите ще бъдат по-малко. Светът стане опасен и ние и вие трябва да защитаваме границите си. Моята прогноза е, че в бъдеще ще наблюдаваме безвизов режим за всички страни от Европа, но трябва да работим всички заедно, за да са защитени и САЩ и европейските страни. Ако имате 10 г. виза, след 10 години само си давате паспорта и отново получавате, обеща Джеймс Уорлик. ЕС е може би най-близкият наш партньор в света, посочи посланик Уорлик.
Икономическите политики в България, както фискални, така и парични са много стабилни. Това означава, че САЩ ще възнаградят България за този процес. Преди една година по това време беше една карма и мрак и не знаехме накъде отива икономиката ни. Но сега и в САЩ и в останалия свят се вижда, че отскачаме от дъното. Не, че всичко ще стане тази година, ние все още имаме над 10% безработица. Неотдавна се срещнах с Американската камара в България, те са оптимистични. Но може да се направи още много особено по енергийните проекти, но въпросът е не да дойдат за кратко американски инвеститори, за да спечелят единствено, а да останат за дълго, прогнозира американският посланик. Желая отношенията ми да останат честни и открити не само с правителството като посланик. По отношение на организираната престъпност в България САЩ виждат усилията на страната. Аз видях на изборите, че българските граждани искат да се преборят с организираната престъпност и САЩ ще помагат за това. Не смятам, че има смисъл да се правят сравнение в тази посока между страните. Основното е хората да разчитат на правоприлагащите органи и българите искат много това. Ще помагаме, но не ме разбирайте грешно - ние също не сме перфектни. Аз съм окуражен от това, което прави правителството, но трябва да сме реалисти, трябва време. Много са въпросите по отношение на международната сигурност и ние сме в сътрудничество по тези въпроси с българското правителство. Колкото до Противоракетната програма тя е в бъдещето и тепърва ще се развива. Ние сме много удовлетворени, че Румъния прие да е част от ПРО, но и там нещата са в бъдещето. Заплахите идват от Близкия Изток и то не само от Иран, посочи посланик Уорлик. Рано сме в разговорите и не сме говорили кой ще плати сметката. Сега говорим с нашите съюзници от НАТО за сътрудничеството. Ние сме се срещали с никого в района на България да говорим за пари, просто водим разговори. Колкото до базите в България, те не са американски, а български. В близките месеци ще водим разговори как да използваме тези бази и това ще бъде в единствено в интерес на България. Джеймс Уорлик подчерта отново ценността на България като съюзник по отношение на Ирак, Афганистан, като напомни за жертвите, дадени от страната ни в борбата с тероризма. Според посланика най-важното е да създадем партньорство на всички нива - не само да говорим за Афганистан, върховенството на закона или енергийните проекти, а да говорим, например, за образованието на децата в България и САЩ.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа