Стабилно е състоянието на тримата български войници

Стабилно е състоянието на тримата български войници пострадали в Афганистан. Това съобщи пред журналисти доц. Николай Петров от ВМА, предаде репортер на БГНЕС.
Най-добро е състоянието на Явор, малко по-тежко е на Йордан и най-тежко е на Александър. Доц. Петров уточни, че има леко подобрение в неговото състояние от това, което се е споменавало през изминалата седмица. Лекарите вече са наясно и знаят какво предстои оттук-нататък за лечението на тримата. Доц. Петров уточни, че предстои да се направян серии от интервенции и на тримата. При най-тежко пострадалия лечението ще бъде отсрочено със седмица. То ще бъде най-вероятно неврохирургично, съобщи доц. Петров. По думите му лечението на тримата ще продължи различно време, според увредите, които имат. На Александър ще продължи най-дълго време, защото неговото състояние е най-тежко. Прогнозите за живота му засега са добри. Относно степента на инвалидизация, тепърва предстои да се уточнява. Доц. Петров съобщи, че близките на тримата вече са срещнали с тях. По думите му те са притеснени, но и в голяма степен успокоени, защото техните близки са вече на българска територия.
БГНЕС припомня, че тримата военнослужещи от състава на българския контингент в ИСАФ, Афганистан, ранени при ракетната атака на летище Кандахар на 24 януари, бяха транспортирани късно вечерта на 5 февруари от американската военна болница в Ландщул, Германия до България. На летище София те бяха посрещнати от министъра на отбраната Аню Ангелов, заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов. Веднага след кацането на самолета тримата военнослужещи са транспортирани до Военномедицинска академия. Младши сержант Александър Христов Александров и ефрейтор Йордан Петьов Петков са настанени в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА за стабилизиращи дейности след полета. Редник Явор Кирилов Иванов е настанен в Клиниката по травматология. Това е първата авиомедицинска евакуация, извършена съвместно от екипажа на военния транспортен самолет „Спартан” на ВВС и авиомедицинския екип на ВМА, след официалната им сертификация за извършването на този тип авиомедицинска дейност през есента. Подполковник д-р Камен Ненов и двете медицински сестри – Гинка Таскова и Десислава Стоева, участвали в транспортирането на ранените от Ландщул, са част от авиомедицинския екип от четирима лекари и шест медицински сестри на Центъра по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА. Това е единственият засега сертифициран български екип за извършването на спешна помощ по въздуха, за което се изисква високоспециализирана подготовка. Освен авиомедицинския екип в полета за Ландщул участваха и двама лекари реаниматори - подполковник д-р Емил Кържин и д-р Десислава Зидарова, които полагаха специализирани грижи за най-тежко ранения младши сержант Александър Христов Александров, който все още е в кома. През целия си престой в Ландщул тримата ранени бяха придружавани неотлъчно от лекаря на контингента в Кандахар подполковник д-р Петър Минчев. Рано сутринта тримата ранени военнослужещи бяха посетени лично от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. По-късно двамата се срещнаха с техните близки, които бяха подробно информирани за състоянието на ранените от началника на ВМА генерал майор професор Стоян Тонев. Ще осигурим възможно най-доброто лечение с най-добрите специалисти, увери близките министърът на отбраната. Той наблегна на модерните възможности на ВМА не само с персонал, апаратура и техника, но и с постоянната интернет връзка за консултации с водещи медицински центрове от цял свят.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа