Бойко Борисов: Джотолов ни е свършил много добра услуга

"Джотолов ни е свършил много добра услуга, защото информацията, която е в мобилния му телефон, ни помага много. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод факта, че телефонът на Марчело Джотолов бе открит у него, след арестуването му при операцията „Октопод“, предаде репортер на БГНЕС.
Борисов отказа да разкрие какво е съдържанието на информацията в мобилния апарат на арестувания, но я определи „като много важна“. В отговор на коментар на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, че АЕЦ-“Белене“ ще доведе до края на управлението му, премиерът каза: „Негово право е да прогнозира. Аз знам, че в АЕЦ-“Белене“ са налети милиарди, неустойките са за милиарди и когато трябва да вземеш решение, всичко се калкулира. За пореден пет Бойко Борисов обвини предишните правителства, че са го довели до това състояние да избира коя вина е по-малка. Той отказа да коментира информацията, че са готови обвинителните актови за трима министри от предишния кабинет - Емилия Масларова, Николай Цонев и Валери Цветанов.
Всеки, който ме познава, знае дали може да има върху мене натиск, заяви Борисов в отговор на твърденията, че Русия оказва натиск върху правителството за реализацията на проекта АЕЦ-“Белене“. В същото време той изрази опасенията си, че ако проектът бъде спрян, от опозицията ще го обвинят, че жертва милиарди, вложени в България. „Именно затова с министър Трайков полагаме изключителни усилия да направим проекта икономически рентабилен за България“, обясни той. Премиерът се ангажира ръководителите на задържания вчера митничар, който им е давал на месец по 30 хиляди лева, да бъдат арестувани. Такива действия ще бъдат предприети към всички директори на държавни агенции, за които съвместните проверки с прокуратурата установят законови нарушения и злоупотреби. Борисов помоли за 15-20 дни отсрочка за справяне с тези проблеми и основно проблемите в Фонд „Тютюн“, като вероятно там ще последва и смяна на ръководството. Борисов съобщи, че с него не са водени преговори за изграждането на противоракетен щит и подчерта, че по никакъв начин този въпрос не се обвързва с руските енергийни проекти в България. „Всеки действа със своя тактика, в случая – на наш гръб. Без да е говорено с нас, бяха пуснати съобщения и от двете посоки. Просто съм се направил, че не съм чул и двете страни“, категоричен бе той. Министър-председателят увери, че без международната екологична оценка проектът „Бургас-Александруполис“ няма да се изгради. На заседанието на МС днес правителството е обсъждало, че дори фирмата, която ще прави проекта, не е подала документи за ОВОС. Борисов е постигнал договореност с гръцкия си колега Георгиос Папандреу, че категорично такава оценка е необходима. По отношение на приета от Парламентарната комисия по вероизповедания декларация за обсъждане на Възродителния процес, Бойко Борисов каза: „Аз мисля, че към днешна дата няма смисъл да се връщаме в тези времена. Те нищо няма да ни донесат – най-много някоя процедура в съда в Страсбург или в Брюксел.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа