МО на БСП: „Булгартабак” не работи през нощта, както твърди министър Дянков

Време е държавата да поеме отговорност за земеделието. Това заявиха от ръководството на Младежкото обединение след двудневно изнесено заседание на Националния им съвет в Благоевград, съобщават от пресцентъра на партията.
"Проверихме дали „Булгартабак” работи през нощта и произвежда цигари без бандерол, както твърди министър Дянков. Оказахме се излъгани, заяви лидерът на обединението Явор Гечев. Той изрази загриженост за тютюнопроизводството в благоевградско и призова държавата да поеме отговорността си за земеделието в региона. Гечев разказа, че представители на социалистите са провели среща с млади фермери. Основен проблем се оказал бавенето на мярка 111, която се отнася до обучението на млади земеделци. Те се притесняват от санкции от ЕС, тъй като мярката е задължителна. Проектите за въпросното обучение са били подготвени още преди 6 месеца, но просто не се назначава комисия, за да ги обработи. В рамките на заседанието младежите социалисти са коментирали проблеми на образованието със студенти от университетите в Благоевград, обяви членът на ИБ на МО Калоян Паргов. Студентите са изразили безпокойство относно предстоящите промени в закона за образованието. Намаляването на стипендиите от 120 на 90 лв. е една от темите, които са били засегнати по време на срещата. Образованието като сфера също търпи корекции в държавния бюджет. Това не е образователна реформа, а реформа, която цели чисто финансови параметри без да се гони качество, заяви Паргов. Според него е притеснително предложението на образователния министър да се прави рейтинг на висшите учебни заведения, според който да се определя тяхното финансиране. Миналата година на поредица от конференции и семинари в цяла Европа рейтингът беше отхвърлен в полза на осигуряването на качество във висшето образование, припомни членът на ръководството на МО. Той посочи, че България има Национална агенция за акредитация, призната в цяла Европа и на база на нейните оценки могат да бъдат вземани такива решения.
Паргов коментира, че студентите се страхуват да не бъдат употребени отново. 20 години десницата в България употребява младите хора за своите политически цели, за да легитимира едно или друго решение. Този път те няма да успеят да го направят, заяви Калоян Паргов.
С приемането на бюджета на Благоевград започва подготовката за местните избори догодина, заяви секретарят на МО на социалистите Михаил Балабанов. Той определи четворната коалиция, която управлява общинския съвет на града като коалиция анти-Паскалев. Коалицията успя да наложи своя бюджет, но целите й са изцяло предизборни и политически – да не може да се постигнат добри резултати в управлението на общината. Секретарят на МО беше категоричен, че не е притеснителен ударът срещу кмета на Благоевград Костадин Паскалев, а това, че бюджетът ще се отрази негативно върху образованието, ще намалеят средствата, насочени към децата, ще бъдат засегнати и много други сфери. Балабанов акцентира, че ще пострадат и инфраструктурни проекти, което ще повиши безработицата в региона. Бил съм общински съветник, за първи път чувам общински съветници да искат намаляване на средства, коментира той. Апелираме към областния управител на Благоевград да върне този бюджет, обяви Балабанов.
Идеята на младежите социалисти да се направи Бяла книга на българските общини е приета добре на всички нива в БСП, съобщи зам.-председателят на МО Галина Асенова. НС на МО е приело указание относно Бялата книга, амбицията им е да се направи широк анализ на публичните услуги, които се предоставят от общините, ресурсите, с които те разполагат за публични услуги, формите, които използват, за да привличат гражданското общество. Асенова обяви, че структурите на БСП и МО по места ще работят усилено за събирането и анализа на информация за Бялата книга.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа