Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа“: Имаме много допирни точки с работодателите

- Г-н Тренчев, стана ясно, че безработните за януари са нови 30 хиляди души. Докъде стигнаха преговорите с правителството за актуализиране на антикризисната програма?
- След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество се изказахме както ние, така и работодателите. За разлика от работодателите, ние с колегите от КНСБ имаме подготвен общ пакет от 8 групи предложения. Направихме и допълнително такова, което касае изработване на законодателни промени, чрез които да се ограничи силно възможността за източване на ДДС. Там бяхме съвсем конкретни, включително имаме изработена и бланка. Вицепремиерът Дянков много сериозно се замисли по въпроса, защото това касае хазната.
Относно старите мерки от септември миналата година, всички присъствали настояха да се направи мониторинг на това какви резултати са дали те. Този въпрос обаче „увисна“, защото ние остро възразихме срещу приетата тогава мярка за охрана на българския трудов пазар, която не беше приложена. И двата синдиката настоявахме да има сериозен режим за недопускане на чужди работници, а вицепремиерът едностранно отмени тази съгласувана, а и минала през МС мярка. Може би е останал с впечатление, че ние се противопоставяме на това у нас да идват висококвалифицирани мениджъри, в което няма нищо лошо, но да идват и хора с лопати от трети страни, не от Европа, някак си е нонсенс.
Това, което се реши на Националния съвет, е, че всички излъчихме свои представители, които да сформират работна група, която да започне да работи по предложените от нас антикризисни мерки. Колкото и да е странно, имаше съвпадение по някои от предложените точки, по това, което искаме и ние, и работодателите. В рамките на кратък период от време тази група трябва да излезе с общ документ и да прерасне в пакт.

- В какъв срок може да се случи това?
- Никой не би могъл да се ангажира с конкретен срок, но мисля, че в рамките на месец ще се справим. Имаше и коментари относно срока на действие на този пакт. Някои от работодателите предложиха той да работи до края на мандата, ние сме по-скоро за въвеждане на срок от две години, защото ситуацията е динамична. Може да се наложат корекции. Настояваме да има периодичен преглед на това, което се прави, за да се види има ли резултат, трябва ли нещо да се коригира.

- Какви са мерките в краткосрочен и дългосрочен план, за които бихте могли да се договорите и респективно да бъдат приложени?
- Реално шанс има да се договорим и по 8-те пакета. Говоря основно за синдикалните предложения, защото не познавам така добре тези на работодателите. За нас основен приоритет е пазарът на труда и борбата срещу безработицата. Мисля, че ще се договорим за сформиране на кризисен щаб към премиера, за въвеждането на много сериозни мерки около европейските фондове. Защото Европа даде зелена светлина, но това не значи, че ние може да започнем да ги усвояваме. Имаме право на тези пари, но дали ще ги вземем зависи от проектите, от процедурите и т.н. В пълен ход са и нещата около здравеопазването, пенсионната реформа, мисля, че и по тях бихме стигнали до общи решения.

- Каква е прогнозата ви за нарастването на безработицата? До какви нива очаквате да стигне тя?
- Това в много голяма степен зависи от някои мерки на правителството. Нарастването на безработицата идва от огромната междуфирмена задлъжнялост и не на последно място задлъжнялостта на държавата към фирмите – тя не им плаща и естествено първото, което правят, е да се освободят от персонала. Ако има придвижване по този пункт, много работни места ще оцелеят. Ако една фирма е задлъжняла, тя не изплаща дълга си към друга и така се получава порочна верига.

- Смятате ли, че ще постигнете съгласие с правителството по отношение на предложението ви за увеличение на минималната работна заплата?
- Това е предложение, което сме дали отдавна. Ние се водим от обективния икономически принцип, че увеличението на потреблението стимулира икономиката. На практика за повишаване на потреблението чрез кредити в момента не може да се говори. Ние считаме, че ако се съобразят с този принцип, който е изпитан в демократичните общества, просто ще нарасне потреблението. Ние не говорим за някакви фантастични цифри. Въпросът е да нарасне потреблението дори в най-ниския ценови сегмент – храни и т.н., а те са предимно българско производство.

- Ще застане ли КТ „Подкрепа“ зад протеста на лекарите, насрочен за 7 април?
- Подкрепяме колегите и искаме реформата да се направи по консенсусен начин, а не, както се тръгна. Ако има сериозни разговори по въпроса, може и да не се стигне до протести.

Интервюто взе Мария Матеева

Станете почитател на Класа