Марин: Божидар Димитров пазел арестувания Стефан Николов

Това е за съжаление е едно много неприятно събитие, каза вицепрезидентът ген. Ангел Марин за ареста на главния секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов пред Дарик радио.
В случай, че се окаже вярно това, в което го обвиняват, ще има много негативни последици. Ще се урони изключително престижа на институцията, на процедурата „българско гражданство" и на българската държава. Ако наистина се окаже вярно, че са изготвени толкова много фалшиви документи. Много от фалшивите документи са разкрити. Но има и случаи, при разглеждане на молби за гражданство на седмица да отхвърляме по 100-150 и повече молби поради това, че има подправени документи. За съжаление са се промушили и такива, защото все пак човек отвътре е ерозирал системата. Ние се борим срещу хората, създаващи канали за фалшиви и неверни документи за българско гражданство. А тук от един път се казва, че в нашата крепост има човек, който предава нещата. Това е много сериозно, много тежко, подчерта Марин, който отговаря в президентството за издаване указите за получаване на българско гражданство. Това е удар, но аз се чувствам ощетен, омерзен от това, което е ставало и ще направя всичко възможно, за да се поправи това. Едно от нещата, които трябва да се направят, е да напомня за пореден път, че в желанието си да ускоряваме процедурата за българско гражданство, не трябва да допускаме такива грешки. Защото сега е създадено голямо напрежение, едно желание бързо и бързо да се разглеждат, а вече през последните седмици разкриваме няколко грешки, коментира вицепрезидентът. Към момента чакат за разглеждане някъде около 47-50 000 молби. Другото нещо, което може да се направи, е, когато се установи кои хора са станали български граждани с тези неверни документи, които задържаният евентуално е направил, има процедура. Съгласно чл. 22 от Закона за българското гражданство да се отнеме натурализацията. И това ще бъде направено, допълни Марин.
Аз не знам кой го е предложил на този пост, но знам, че когато беше назначен нов шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, тъй като имах доста голяма информация за нередностите в тази агенция, аз разговарях с нейната председателка. Райна Манджукова е човек, който изключително добре е запознат с материята, има голямата амбиция да въведе голям ред. Но се зачудих, че двама души бяха оставени в агенцията при нейното прочистване. Разбрах, че за това да бъдат оставени тези двама души има намеса от хора, които стоят над нея (бел. авт.- Райна Манджукова). Хора, които са й забранили да ги пипа. Говоря за този, който й е началник - министър Божидар Димитров. Когато един човек иска да измести акцента от истинските събития и проблеми върху себе си, се получават тези неща, казва генералът по повод обвиненията на министъра на финансите към Георги Първанов. Когато един човек иска да се омаскари, той трудно може да бъде спрян. Когато един човек се поддава на изкушението на властта и възможностите, които му дава тя, за да присъства всеки ден по няколко пъти по телевизията , радиото, вестниците, аз не знам той кога върши работа. И как му е останало време да каже тази глупост. Според Ангел Марин прекалено болни амбиции, прекалено голяма желание да бъде в центъра на вниманието. Да печелиш авторитет като оплюваш държавния глава, е този начин на печелене на авторите е позорен, подчертава вицепрезидентът.
Вицепрезидентът на България ген. Ангел Марин днес присъства на връх Шипка на честванията от 132-та годишнина от Освобождението на България.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа