Депутатите не пожелаха МС да спре закриването на общински болници

Въпреки натиска от страна на опозицията с 40 гласа "за", 84 "против" и двама въздържали се, депутатите отхвърлиха днес в пленарна зала проект за решение, с което да се задължи МС да спре процеса на закриване на общински болници и в срок от 2 месеца да представи пред НС национална програма за преструктуриране на болничната помощ, предаде репортер на БГНЕС.
В заключителното си изказване преди гласуването, здравният министър Божидар Нанев заяви от парламентарната трибуна, че МЗ не цели закриване на общински болници и не администрира процеса на закриването им. Той допълни, че собственикът на лечебните заведения е общинският съвет и той трябва да вземе решение за съдбата му.
Според него МС няма правомощия за намеса в работата на общинските съвети. Хората не са лишавани от медицински грижи, ако бъде закрита общинска болница, каза той. Обшинските власти трябва да бъдат по-активни и да обясняват на гражданите, че това което им се предлага от правителството не е по-различно от това, което са имали до сега, продължи той. Според него в тези сгради могат да се извършат различни медицински услуги, може да бъде разширена спешната помощ, да се дадат кабинети на общопраткикуващи лекари и други.
Министър Нанев каза още,че реформата не означава само преструктуриране на болничната помощ, а и различни стъпки в законодателната сфера. Той припомни седемте най-важни приоритета, разписани от правителството в програмата за здравна политика.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа