МВР стана причина за отлагане на делото “Николов – Стойков”

Заповед от МВР стана причина за отлагане на делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД, предаде репортер на БГНЕС.
Заповедта е подписана от главния секретар на МВР Калин Георгиев. Със заповедта съдебният заседател Снежа Пройнова е командирована извън сградата на СДВР до 19 март. Съдията по делото изрази учудването си, че именно в периода до 19 март, когато предварително бяха обявени дати по делото, съдебният заседател е командирован. В крайна сметка съдията приложи член 260 от Наказателно-процесуалния кодекс, отлагайки делото. То ще продължи на 25 и 26 март тази година от 9.30 часа.
БГНЕС припомня, че първи за скандалните злоупотреби с европари съобщиха разследващите от ОЛАФ, които визираха в доклада си групата “Стойков – Николов”. Марио Николов заедно с още седем души е обвиняем за източване на близо седем милиона и половина евро от САПАРД по друго дело, което се гледа в СГС. Делото бе спряно през юни заради участие на един от подсъдимите в парламентарните избори. Прокуратурата твърди, че групата е източвала парите, като са представяли стари месопреработвателни машини за нови. По това дело обаче обвинението срещу Людмил Стойков отпадна, защото не се намериха доказателства срещу него. Той бе сочен и за основен спонсор на предизборната кампания на Георги Първанов. На заседанието по делото от 10 ноември миналата година показания даде свидетелят Стоян Бояджиев - съдружник в “Чубра". Пред съда той обясни, че именно Филип Найденов - Фатик го въвел в бизнеса и му дал да управлява фирма “Чубра". "Чубра" ООД е участвала в проекти по САПАРД, уточни Бояджиев. Според него е логично като експортно предприятие “Чубра" да кандидатства за средства от предприсъединителната програма. Той обаче не помни по коя мярка е кандидатствало предприятието, но си спомни, че са получили европейско финансиране в размер на 1 750 000 лева. С част от тези пари бил покрит заем за кандидатстване по програмата. Около 3 милиона лева заем “Чубра" получава от “Палми груп", която в същото време е и един от основните клиенти на птицекланицата.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа