Борисов: Аз не съм на ход, моят ход е изигран

Аз не съм на ход. Моят ход беше изигран, заяви премиерът Бойко Борисов по повод изказванията на президента Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС.
Политиката е по време на избори. Ние сме избрани и изпълняваме своите ангажименти. С изказването си в петък президентът не затвори тази страница, точно обратното, изтъкна Борисов. Този дебат ще се проведе в парламента, а аз я затворих като изпратих Дянков при президента с развято бяло знаме, каза още той. От тук нататък това не е мой проблем, добави Борисов. За мен беше всичко нормално до момента, в който президентът не прецени, че дори и в шоу предаване министър Дянков не може да премълчи или да не говори, когато се дават обвинения за държавния глава. За това направихме и срещата при държавния глава. И позицията на ИК на ГЕРБ беше категорично ясна пред медиите и аз я председателствам. Според Борисов критиките срещу двамата вицепремиери са крайно неоснователни. "Да тичам след него и да обяснявам, че са неоснователни - не виждам смисъл. Това щеше да е хабене на енергия", коментира той. Не виждам смисъл повече да задълбавам в тази тема. За обществото е ясно, за хората е ясно. Борисов попита, защо президентът не е коментирал въпросите за отвличанията, за безобразията вършени в икономиката и финансите, защо нямаше тогава такива декларации. Премиерът зададе въпроса, защо Първанов не е реагирал, когато са се правили заменките с гори, когато са наливани милиони в “Цанков камък”, в “Белене”. Ясно и точно си пролича отношението към нас и към предишните, коментира Борисов. Аз се помирих, когато изпратих вицепремиера Дянков в президентството с ясния сигнал, че тази тема не сме я повдигали и нямаме нужда от нея, и повече от това не мога да направя, каза още веднъж Борисов. Той самият не е намерил смисъл да отговарям на критиките на президента през двата почивни дни.
"В МВР, ДАНС колегите работят добре и заслужават аплодисменти за това, което правят. Що се касае до финансите и икономиката - аз приемам всички критики, но ако започват с изречението: "В БДЖ 20 години се наливат пари, няма никаква реформа, в здравеопазването 20 години се наливат пари и няма никаква реформа, в енергийните проекти са крадени пари и не имало никакъв контрол и сега ти, Борисов си виновен, че за тези 7 месеца държавата не се е намесила", каза още премиерът. Той изтъкна, че във времето на финансова криза рецепти няма, а тези, които искат да ги препишат на правителството е трябвало, когато предишното правителство е говорило, че няма да има криза, да излязат и да кажат, че управляващите лъжат. Премиерът изтъкна, че над 650 милиона лева задължения на държавата са платени през февруари на бизнеса. Той се обърна към бизнеса с думите: “Ние не сме виновни, че са ви подвели да сключите договори, за които няма гарантирано финансиране. Така или иначе - ние ще ги платим. Плащаме ги и ще платим още 250 милиона лева", обеща Борисов. "Искам да се извиня на хората по места, които ще разберат, че сме платили на кръговете и обръчите от фирми, защото на тях ще платим. Има доста от тях, които в момента провокират това напрежение", категоричен бе премиерът. Той попита защо са сключвани договори без да има гарантирано финансиране. Той припомни, че юли месец най-късно ще се актуализира бюджета. Според него преди е имало безумно, престъпно харчене на парите в енергийните проекти. Премиерът коментира, че България е изпратила по някоя от точките в последния доклад на Европейската комисия допълнителни разяснения и изтъкна ,че в доклада е записано, че има политическа воля за борба с корупцията и престъпността. Очаква се в петък докладът да бъде публикуват официално.
Относно решението на съда в Македония дъщерята на Спаска Митрова да бъде отглеждана от своя баща Борисов изтъкна, че става въпрос за решение на независима съдебна власт. "Моята много ясна позиция е, че докато не си приведат съдебната власт в унисон с европейските изисквания, те не могат да очакват от нас никаква подкрепа за тази съдебна система", каза още той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа