Теодора Захариева: Ще напълним булевардите и площадите

Ще напълним булевардите и площадите на Република България, ако нивото на реимбурсиране на лекарства за социално значими заболявания тенденциозно се намалява. Това заяви Теодора Захариева, председател на Федерация “Български пациентски форум”, предаде репортер на БГНЕС.
От форума ще внесат днес декларация до Министерски съвет заради взетото решение за промяна в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, според което нивото на заплащане на реимбурсация преминава към НЗОК, добави Захариева. Това, според Български пациентски форум, е в нарушение на Директива 85/105 на ЕС за по-бърз достъп до необходимо лечение и се нарушава възможността да се обжалват решенията на Позитивната лекарствена комисия. Представителите на пациентите смятат, че ако това решение на МС бъде прието и в парламента ще бъдат нарушени правата на пациента, защото МЗ провежда търгове в рамките на бюджета и не се интересува колко пациента ще се лекуват. Техните протести ще започнат след гласуването на Закона в пленарна зала ако решението на МС остане в текста. Касата ще бъде принудена да орязва нивото на реимбурсиране т.е. пациентът ще трябва да плаща повече.
Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата с диабет, припомни, че диабетиците бяха принудени да доплащат за инсулин. “Живеехме в напрежение на всеки три месеца кой инсулин ще го има и кой няма да го има”, коментира тя, като припомни, че Здравната каса не беше плащала с месеци на аптеките и те бяха принудени да спрат доставките на инсулин. “Аз не искам моето дете след 15 години да бъде пълен инвалид”, заяви Котова. Д-р Адриан Стоев поиска оставката на здравния министър Божидар Нанев заради поредната криза с доставките на животоподдържащото лекарство за диабетноболните. Пациентските организации поискаха и да бъде освободен резервът на НЗОК в БНБ. “Ще се появим на жълтите павета и ще си търсим правата”, предупреди Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.
Днес в Елена се събират директорите на общинските болници, за да обсъдят дали да предприемат протести, заради преструктурирането на болничната помощ, както предвижда здравната реформа. Вероятно действията им ще бъдат съгласувани с пациентите и ще започнат съвместни протести. Организациите са против вдигане и на здравната вноска с 2 %, както предвиждаше Симеон Дянков, тъй като докато в един бюджет се гласува излишък хората смятат, че това увеличение е излишно. Те призоваха държавата да си плаща редовно осигуровките на НЗОК. Фактът, че Симеон Дянков не си плащал вноските от 9 години Захариева определи като негов личен избор. Организацията на Захариева наскоро получи национално признаване по чл. 7 от Закона за здравно осигуряване. Това означава, че нейни представители могат да присъстват на заседанията на всички комисии и контролни органи, свързани със здравеопазването. Въпреки това Захариева изрази опасения, че може да се създаде възможност, при която те няма да могат да участват при обсъждането на закона в парламентарната комисия на Лъчезар Иванов. Възмутена от това, че в същото време вицепремиера Симеон Дянков дава пресконференция за здравните осигуровки, Теодора Захариева каза: “Явно дублирането на пресконференции няма да престане в нашето ежедневие”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа