Гражданка се оплакала на Трайков от ракия, която замръзва

В откритата приемна на министър Трайчо Трайков, по повод Деня на потребителя гражданка се оплакала от закупена ракия, с етикет и ясен производител, която замръзва, предаде репортер на БГНЕС.
Тя изразила съмнение, че е закупила вода, а не спиртна напитка. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са се ангажирали да направят проверка на търговския обект и качеството на закупената ракия. На специален брифинг днес министър Трайков и Дамян Лазаров, председател на Комисията по защита на потребителите говориха за постигнатото от министерството, за да бъдат защитени основните права на потребителите. 11 хиляди сигнала на граждани е имало през 2009 г. по отношение на липса на произход на стоките. 70 хиляди лева е субсидията за неправителствените организации за 2010 г., които ще защитават правата на потребителите, заяви министър Трайков и това ще обезпечи част от дейността на МИЕТ, която е насочена към подпомагане на независимите сдружения, в това число и предоставяне на финансово подпомагане. 34 български граждани днес посетиха приемната на министър Трайков и поставиха въпроси от различен характер от запушени от години водопроводни канали през електроуреди в гаранция, които не работят, до ракията, която замръзва. Министър Трайков заяви, че консолидационната компания, която ще пуска акции на борсата от държавни предприятия няма да променя приватизиращия орган, т.е., Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. Разликата е, че когато се продават части от консолидационната компания, това ще представлява печалба за самата компанията.
Министър Трайков заяви, че задълженията на НЕК са главно към “Белене“ и хидровъзел “Цанков камък“. Новото ръководство на НЕК има възможност да повиши печалбата на компанията, предоставил е програма на министерството, мерките в нея се разглеждат от министерството. Трайков допълни, че НЕК би могла да бъде по-активна в либерализирания пазар, за да се стигне по-бързо до крайния клиент. През първите два месеца 2010 година на територията на страната са извършени над 4800 инспекции, издадени са над 400 акта, както и 54 забрани за опасни стоки, заяви Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите. Над 1400 са потребителските сигнали, които са проверени и в 917 от тях рекламациите са за стоки, като 60% от тях са приети и потребителите са удовлетворени, подчерта Лазаров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа