Борисов: До седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората на власт

Следващите седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората, които са на власт. Това заяви министър председателят Бойко Борисов при откриване на международна конференция посветена на добрите европейски практики за борба с корупцията, предаде репортер на БГНЕС.
По думите на министър председателя има места, където хора от властта са почнали да правят неща, които знаят, че той е крайно против. Борисов допълни, че ако днешната конференция е била след 2 месеца той би разказал, какво са правили хора от днешната власт.
Борисов отбеляза, че в черновата на междинния доклад има едно изречение което дава оценка на работата на правителството за първите 7-8 месеца. Изречението е : „ Има политическа воля“. Борисов допълни, че след като има воля рано или и късно става промяната. Той отбеляза, че се подготвят промени в Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс - наред със създаването на специализирани съдилища, разследванията на ОЛАФ да имат и доказателствена сила. Той допълни, че в тези структури работят едни от най-добрите следователи.
Борисов отбеляза, че през последните месеци служителите на МВР са направили няколко операции, които могат да бъдат за пример на страните от региона. Той посочи операция “Наглите“, при която част от задържаните накрая са започнали да показват къде са заровени труповете на задържаните. Борисов отбеляза, че има доклад, според който път от 22 км е предложен за фактуриране на стойност 222 млн. лв., а по сметки на правителството магистралата до Бургас е на приблизителна стойност около 300 млн. лв.
Тази конференция не е за България, не е за САЩ, а за правилата на закона. Това отбеляза при откриването на форума американският посланик Джеймс Уорлик. Според него без тези правила една страна не може да успее. Дипломатът отбеляза, че правителството е предприело забележителни стъпки, арестувайки важни хора от криминалния контингент. Той заяви, че тези действия не могат да не бъдат поздравени, но че има още какво да се свърши в борбата с организираната престъпност и корупция. Посланик Уорлик отбеляза, че трябва да се намери баланс между справедливия процес и човешките права на подсъдимите и че за това са необходими законодателни промени.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа