Цветанов: Министърът на вътрешните работи не трябва да инициира промени в съдебната система

Не смятам, че е редно министърът на вътрешните работи да инициира промени в съдебната система, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
Той изтъкна, че за него е по-важна помощта на неправителствения сектор, политическата воля и депутатите в парламента и представителите на съдебната система, за да се направи една реална съдебна реформа. Не трябва да се приема, че министърът на вътрешните работи има някакви претенции към съдебната система. Това са претенции, които има и българското общество, добави Цветанов. Въпреки това министърът изтъкна, че има неефективност при правораздаването на хора задържани за извършени престъпления. В България все още за прехода от 20 години няма осъдено лице по висшите етажи на властта и от тежката организирана престъпност.
Вътрешният министър и днес няма да присъства на заседанието на ВСС. Може би там, когато отида трябва да има нещо конкретно, с което да ги запозная, може би за някой арестуван съдия, коментира той. „През цялото време на тези години затвърдихме едно говорене за независимата съдебна система, но като се върнем в годините ще видим, че постоянно политиците са тези, които са определяли своите квоти във ВСС. За каква независима съдебна система говорим? По този начин се търси да бъде осъществен политически чадър към хора, които злоупотребяват участвайки в изпълнителната власт и харчейки парите на данъкоплатеца“, каза още той. Вътрешният министър подчерта, че прокурорите, съдиите и следователите много добре знаят как да се предпазват. Недейте да смятате, че те излизат и правят контакти с определени лица и хора, за да генерират конкретен финансов ресурс, посочи той. Той посочи примери, при които съдът е наложил по-лека мярка за неотклонение или по-лека присъда на лица, задържани от МВР. Същевременно с това Цветанов посочи, че и в МВР има служители, които не са лицето на министерството, хора, които уронват престижа на професията, които се възползват от пагона си, за да участват в криминални прояви. Работим за отстраняването на подобни лица и хора. Не може да излезе представител на ВСС и да каже „Те след като говорят ,че има някаква корупция- нека ги хванат“, коментира още Цветанов и призова да има инструментариум за контролен механизъм за преглед на всички дела и присъди.
Вътрешният министър се срещна днес с баварския с колега Йоахим Херман. Херман подчерта, че от изключително значение са промените в НПК и НК. Той сравни присъдите издавани в Бавария и България и коментира, че българското правителство е изправено пред една много тежка задача. Самият той е сигурен, че усилията на българските власти ще се увенчаят с успех. Проверката в министерството на извънредните ситуации е постоянна. Възложена е комплексна проверка на отчетеното от директора на “Гражданска защита“ Направен е цялостен анализ за последните 5 години за обекти, където има преповтаряне на средствата отпускани от държавата. Фактът, че за миналата година имаме усвоени около 56 милиона лева, а няма извършена нито една насрещна проверка, говори за занижен контрол, коментира Цветанов. Ако има персонална вина или подписи за разхищение на парите ще бъде подведен под отговорност предишния министър на извънредните ситуации. Има доста образувани досъдебни производства, които са за служители на всякакво ниво в изпълнителната и в местната власт. Той изтъкна, че след залавянето на “Наглите“ няма нито едно отвлечено лице, което да отговаря на профила на отвличане до сега.
Относно инцидента със служител на реда, който пострада тази нощ вътрешният министър обясни, че полицаят е в добро състояние. По време на обход полицаят и неговите колеги са започнали преследване на няколко лица, като са стреляли по тях със стоп патрони. На ъгъла, обаче, служителят на реда е бил причакан и нападнат с тежък предмет. Ако бъде задържан извършителя, той ще си понесе съответната отговорност, категоричен беше министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа