ГКПП Кулата отиде в историята

Днес в 12 часа ГКПП „Кулата“ отиде в историята, след като министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов и гръцкият му колега Михалис Хрисохоидис откриха контактен център, който ще обслужва само на едно гише на Промахон преминаващите българо- гръцката граница, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.
Откриването на контактния център поставя началото и на прилагане на принципа за граничен контрол на едно спиране. На шосейна граница Промахон пътуващите ще бъдат проверявани от български и гръцки полицаи. На железопътна граница контролът ще се осъществява с едно спиране на гара Кулата. "Контактният център е за двата народа, ще укрепва развитието на целия регион, усилията ни ще продължат и в бъдеще, за да може България да влезе и в Шенгенското пространство, каза министър Хрисохоидис. Според него, противодействието на престъпността, която се глобализира и организира все повече, налага общи съвместни действия от двете страни на границата. Така обслужването на едно гише в никакъв случай не занижава мерките срещу трафика на хора, наркотици и стоки. Пред мен и колегата ми стои тежката задача да се справим и с нелегалната миграция, проблемът е общ, затова се налагат общи действия, завърши речта си гръцкият министър.
"Моята слово се припокриваше 90 % с тази на моят приятел и колега, но страните членки на ЕС говорят на един език“, заяви министър Цветанов. С този либерален режим няма да допуснем компромис със сигурността на гражданите на двете държави, а и на останалите страни членки на ЕС. Контактният център ще пести времето на хората, за да изпитват удоволствие от туризма. Скоро на Великден ще се разбере какво направихме днес.
След речта на двамата министри откриха новия Контактен център със срязвана лентата Подписан бе и съвместен протокол за дейността на българо-гръцкия контактен център.
Днес в 15.30 министър Цветанов ще обяви новия директор на ОД на МВР Благоевград. Според източници на БГНЕС, досегашният ръководител комисар Константин Титянов ще стане началник на отдел в Министерство на вътрешните работи. Като най-вероятен нов ръководител се сочи Йордан Кочев от служба "Сигурност".
Събитието номер 1 за Благоевград вчера бе, не посещението на президента Георги Първанов, а студентското шествие в подкрепа на двете залети с киселина момичета. Този протест показа, че гражданското общество е живо, представяте ли си, ако не бяхме разкрили извършителите на това деяние. В момента целта на правителството е да отвоюва държавата от мафията, каза министър Цветанов, преди да влезе в казармата на гръцките служители на ГПП Промахон.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа