Военни, полицаи и пожарникари пушиха и пиха вода във Варна

Между 100 и 200 военни от варненския гарнизон се събраха на мирен протест пред Щаба по подготовката на Военноморските сили на България, съобщи кореспондентът на БГНЕС.
Офицери, старшини и матроси пушеха цигари и пиеха вода в знак на несъгласие с готвеното от правителството отнемане на социалните и здравни придобивки, което ще намали заплатите им с около 150 лева. Като български офицер, за да поддържам жизнения си стандарт, аз трябва да тегля заеми, а с тези евентуални промени животът на моето семейство ще стане още по-труден, коментира кап. Любен Янков. На въпрос на журналист офицерът отговори, че не може да не вярва на думите на генерал Аню Ангелов, министър на отбраната, че дори да се наложи военните да плащат осигуровките си, те ще бъдат компенсирани, но също така изрази мнение, че трябва да бъде даден ясен знак за отношението към българските военни.
Около час след протеста на военните за по цигара пред областната дирекция на МВР във Варна излязоха и полицаите. Малко над 100 души се събраха на площада пред управлението на полицията, някои от които бяха дошли с децата си. Служителите на МВР са солидарни с колегите си от страната и столицата, които също протестират срещу предложението на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си. За ергените заплатите в момента може и да стигат, но повечето от нас са семейни и изплащаме кредити, коментира служител на реда. Някои от колегите му пушеха цигари, а други си носеха бутилки с минерална вода.
Недостигът на хора в службите по противопожарна безопасност и спасяване може да доведе до фатални инциденти като вчерашния на ул. “Рила” във Варна, заяви главен инспектор Юрий Начев, председател на варненското дружество на синдиката “НСП – Огнеборец”. Преди 15-ина години трагичният инцидент можеше да бъде избегнат, тъй като двама огнеборци щяха да се качат нагоре по стълбите и да видят майката с детето, коментира Юрий Начев. Сега колегите му са били ангажирани изцяло с гасенето на пожара и не е имало кой да провери стълбището навреме. Съкращаването с 53 % на състава на пожарникарите по думите му е станало по времето на министър Богомил Бонев. Затова и едно от исканията на синдиката към настоящото ръководство на МВР е тази грешка да бъде поправена. За 7 април по този повод е насрочена и поредната среща с министъра на вътрешните работи. Ако на вчерашния пожар се бяха отзовали два автомобила с пълни екипи от по шест души, според Начев трагичният инцидент е можел да бъде избегнат. Наред с още няколко искания – като адекватни техническо обезпечаване и заплащане на труда, – към протестиращите варненски полицаи днес се присъединиха и пожарникари.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа