Цветанов: Няма да променяме заплатите на полицаите

Заплатите на полицаите няма да бъдат намалявани, но няма как и да получавате повече, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който се присъедини към протеста на служителите пред Народния театър “Иван Вазов“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

При появяването му се чуха освирквания от протестиращите. Вътрешният министър обаче сподели, че е нормално всеки да изразява своите искания за всичко, което се случва в държавата. Той посочи, че държавата има скрит дефицит в размер на 2,159 млрд. лева. Това са от необезпечени договори и този дефицит в момента правителството трябва да го плати, изтъкна той. Само в МВР има сключени договори в размер на 65 млн. лева, които са неосигурени. В системата на отбраната има договори за 664 млн. лева, посочи той. Когато говорим, че няма да нарушим и няма да загубим социалните придобивки, които имат колегите и военните в България, смятам, че трябва да има разбиране. Държавата не е в състояние до осигури по-високи заплати. Ако увеличим от днес заплатите на полицаите, това означава, че трябва да вземем от нашите родители, от майките с деца, от здравеопазването, подчерта Цветанов. Вътрешният министър изтъкна, че в една тежка икономическа криза трябва да има солидарност. Липсата на контрол е довела държавата до това дережде, заяви още той. За проекта “Цанков камък“ са дадени 460 млн. евро. Това е бюджетът на МВР, допълни той. Цветанов обясни, че през 1996 година, когато е бил офицер и служител в системата на МВР, заплатата му е била 7 долара. Къде беше Георги Първанов тогава, попита Цветанов. Той изтъкна, че едно от исканията на служителите е вътрешно ведомствените актове, които не са променяни през последните 20 години да бъдат отменени. В тази посока има работна група която работи. Информацията за униформите на Гранична полиция, която беше предадена от синдикатите на Цветанов, вече е в Криминална полиция. Там, където има нещо, което е справедливо и е за ограничаване на корупцията в МВР- аз съм "за" ,каза още Цветанов. Аз не искам да остава впечатлението, че Павлин Димитров, който отговаря за вещевото доволство на служителите в МВР участва в някакви комисионни схеми, коментира още той. На полицейския протест дойдоха и главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ГДБОП Станимир Флоров, директорът на СДВР Валери Йорданов. Той обясни, че на протеста има и хора от СДВР. Това, което е в рамките на необходимото ще бъде осигурено в кратки срокове по възможност със съответните мерки за по-добра организация на работата с цел да не се разхищават средства, обеща той. Към момента има такива данни, че организацията не е била на достатъчно добро ниво. Ще бъде оптимизирана работата на патрулите на улицата в насока на маршрутите,които охраняват. Направени са разчети за промяна на маршрутите, които обхождат с цел да се покрие по- голяма територия. Цветанов е поел ангажимента при възможност да се монтират камери в патрулните автомобили, защото това е един много голям плюс, който се използва в САЩ като това ще има и антикорупционен характер.
Над 3000 души се събраха днес пред Народни театър “Иван Вазов“. Сред тях са членовете на Националния полицейски синдикат, Национален синдикат “Огнеборец“, синдикалната федерация на служители на МВР, членове на КНСБ, работещи в държавната администрация и редица граждани. За да подкрепят своите колеги днес в София пристигнаха и служители от румънската полиция. Протестиращите се отправиха към президентството и Министерския съвет, като движението е блокирано.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа