Цветанов: Ще покрием всички критерии за Шенген

Уверени сме, че ще успеем да покрием всички критерии за Шенген с подкрепата и ангажимента на двете правителства – на България и Румъния. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
Днес Цветанов подписа договор за сътрудничество с Институт "Отворено общество”, от където ще наблюдават подготовката на България и изпълняването на критериите за членство в Шенген. По негово мнение, членството в Шенген ще позволи на гражданите и на Румъния, и на България да усетят привилегията от членството ни в ЕС. Самият той е призовал румънския си колега да подпише подобен меморандум за наблюдение на процедурите с неправителствена организация. Договорът с “Отворено общество”, по думите на Цветанов, е ясен за прозрачността в действията на МВР и при усвояването на евросредствата. Той припомни, че констатациите за подготовката ни за членство в Шенген на Сметната палата са били много тревожни предвид малкото усвоени средства. Вътрешният министър припомни и че след удължаването на стока с 3 месеца парите са били усвоени на 100 %, а след осигуряването на 56 млн.лв национално финансиране критериите за присъединяване ще бъдат изпълнени. Вицепремиерът изтъкна, че до началото на мандата на кабинета “Борисов” не е имало абсолютно никаква екипна работа с Министерството на вътрешните работи на Румъния. Вече са направени първите работни срещи между двамата министри на Румъния и България и съвсем скоро на ниво „Гранична полиция” ще започне обмяна на опит.
Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт “Отворено общество” заяви, че присъединяването на страна ни към Шенген е съпътствано от два риска – вътрешен и външен. Вътрешният е свързан с това, че страната ни може и да не изпълни изискуеми средства, защото в последните години е изостанала с усвояването на средства както от ЕК, така и от бюджета. Външният се отнася до това, че дори и да успеем да покрием критериите членството може и да не се осъществи, тъй като в някои от страните-членки в момента се води дебат кой да се изключи, а не кой да се включи. Налице е и трети риск, който идва от това, че България трябва да се присъедини заедно с Румъния. Това означава, че изоставането на една от страните, може да забави членството на другата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа