Съдът даде ход на делото срещу Христо Ковачки

Софийски градски съд даде ход на делото срещу Христо Ковачки, предаде репортер на БГНЕС.
На днешното съдебно заседание бяха призовани като свидетели осем лица, като в съдебна зала се явиха пет. Първа показания даде Гергана Дончева, която от 2005 година до настоящия момент, е търговски представител на три от фирмите на Ковачки. Свидетелката уточни, че нейната дейност е била да доставя различни машини и съоръжения за обекти в страната – магазини, мандри и други. По думите й, всички доставени машини са налични и в момента. За тяхната доставка се е плащало в офиса, в който работи и в момента Дончева.
БГНЕС припомня, че в средата на август миналата година бизнесменът Христо Ковачки беше обвинен за данъчни задължения за близо 16 милиона лева, съобщи на 17 август заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той уточни тогава, че става дума за данъчни престъпления в особено големи размери, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години. Престъпленията са извършвани през 4 фирми, които са еднолична собственост на Ковачки. Това са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "МАХ-2003” ЕООД и "Данесто" ЕООД, които са еднолична собственост на Ковачки. Последната фирма е "Ню партнерс" ЕООД, която е с реално упражнявана дейност животновъдство - отглеждане на прасета, зайци, пилета, кокошки. Дружеството има капитал в размер на 5000 лева, чийто едноличен собственик пък е фирмата "Ел Ем Импекс" ЕООД. Тя контролира дейността на още десетина фирми на енергийния бос, където той е съдружник заедно с Никифор Вангелов. При разплитането на далаверата разследващите установяват, че фирмите са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС, показват финансовите експертизи по делото.
От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос, свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Бизнесменът препродавал съоръженията на свои фирми, като след всяка сделка е теглел ДДС. Така Ковачки е ползвал данъчен кредит и се е облагодетелствал. Една от фирмите на бизнесмена е успяла да дръпне 10 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Това показва експертиза, която вече е приложена по делото. Престъпната схема, измислена от Ковачки, много наподобява друга, използвана от бизнесмена Марио Николов. В момента той е подсъдим по дело за присвояване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Николов е разследван и за кражба на ДДС. Схемата му е действала чрез закупени стари машини за месопреработване, които се прехвърлят през верига от фирми, като източеният ДДС е за 40 млн. лева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа