Д-р Стойчо Кацаров: Здравната каса източва болниците

В болничната помощ у нас не е необходима радикална реформа, но категорично са необходими промени. Това становище заяви на пресконференция днес д-р Стойчо Кацаров от името на Центъра за защита правата в здравеопазването и Асоциацията на директорите на общински и частни болници.
В момента не пазарът, а държавата определя почти всичко в системата на болничното здравеопазване и това е първопричината за лошите резултати, смята д-р Кацаров. Финансирането чрез делегирани бюджети спъва развитието на болничната помощ, цените на клиничните пътеки са определени в конфликт на интереси, правилата за специализация на лекарите са катастрофални, а продължаващата квалификация е комерсиализирана и сведена до представяне на нови медикаменти от фармацевтични компании, отбеляза той. Според д-р Кацаров не болниците у нас източват здравната каса, а касата източва болниците – например с изискванията за апаратура и специалисти, които водят до необосновано харчене на средства. За пример той посочи и разкритите в много болници в страната допълнителни легла във връзка с епидемията от морбили. В Пета градска болница в София например е наредено да се разкрият легла за пациенти с морбили, но болницата няма договор с касата за такова лечение и никой не знае дали то ще й бъде заплатено. Незабавно да се премахнат делегираните бюджети и необоснованите изисквания за специалисти и апаратура, предлагат от ЦЗПЗ и Асоциацията на общински и частни болници на управляващите като мерки за подобряване на ситуацията. Да се въведе електронна карта за всяко здравноосигурено лице, която да носи цялата медицинска информация за него и с нея пациентът да извършва разплащането на медицинската услуга, е друго предложение в списъка с мерки. По думите на Стойчо Кацаров, това ще е най-ефективният метод за контрол. От двете организации препоръчаха още потребителската такса да бъде възстановена за всички категории здравноосигурени лица и аргументираха предложението си с необходимостта от съучастие на пациента като форма на контрол на разходите. Друга от препоръките е да се прекратят държавните субсидии за болниците и тези, които са на път да фалират, да бъдат оставени да фалират. Това обаче не означава да им спрат парите от здравната каса, защото нямат пари да ги преведат, а да спрат субсидиите, уточни д-р Кацаров.
Може би най-революционните предложения са да се закрият ведомствените болници и Министерство на здравеопазването. Ведомствените болници са отживелица отпреди 1989 г. и от тях би трябвало да останат само Военна болница и болницата за затворниците, смята Стойчо Кацаров. Лечебните заведения да бъдат приватизирани, няма нужда от никакви ограничителни списъци, предложиха още от двете организации. Да бъде увеличен броя на клиничните пътеки и да се въведат пътеки за долекуване, да се въведе пазарна конкуренция в специализацията при лекарите, включително конкуренция за обучителите, да се възстанови обществения характер на НЗОК, предлагат от ЦЗПЗ и Асоциацията на общински и частни болници у нас. Д-р Кацаров уточни, че даването на конструктивни предложения не означава, че на 7 април няма да има протест. „В момента общинските и частни болници са получили половината от парите си за януари. До 31 март НЗОК по договор е задължена да изплати всичко заработено за февруари. Може ли някой да спре тези хора да изразят недоволството си? Кой може да работи без заплата и докога?”, запита той. Д-р Георги Тодоров от Русе пък съобщи, че по негово предложение на събора на БЛС в събота ще бъде поставено на гласуване решение, според което съборът задължава УС на БЛС да обяви 7 април за ден на начало на 3-дневен протест. Когато правата на колегите в над 100 болници са нарушени, означава че са нарушени правата на всички, аргументира се д-р Тодоров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа