Роман Василев: Искрено съжалявам

Искрено съжалявам за казаните реплики. Това заяви зам.-градският прокурор Роман Василев, предаде репортер на БГНЕС.
Повече от час Роман Василев дава обяснения пред Етичната комисия към ВСС по повод задържането на бившия военен министър Николай Цонев. Василев заяви, че искрено се извинява за неудачните си реплики. Той уточни, че пред членовете на ВСС е заявил как стоят нещата по отношението на образуването на досъдебното производство, както и как се движело то през двете седмици до ареста.
Етичната комисия към ВСС е взела решение да бъде образувано дисциплинарно производство срещу зам.-градския прокурор, съобщи на пресконференция Цони Цонев, председател на комисията. Дисциплинираното производство ще търси отговорност за репликите и цялостното поведение на зам.-градския прокурор при задържането на бившия военен министър Цонев, уточни още Цонев.
Предложението от комисията до членовете на ВСС е без да бъде предложено конкретно наказание за Роман Василев, уточни Цони Цонев. По неговите думи то може да варира от забележка до уволнение. Мотивите за образуване на дисциплинарното производства са, че Роман Василев не е упражнил правомощията си на прокурор при задържане на обвиняеми да предотврати нарушения от органите, които извършват ареста. Според Цонев заместник-градският прокурор е пропуснал и не е съобразил и основно правило, че обвиняемото лице е невинно до доказване на противното с влязла в сила присъда, наричайки бившия министър Цонев "престъпник". От Етичната комисия са категорични, че никой не може да бъде подлаган на подобни действия на унижение. Цони Цонев и членовете на Етичната комисия считат, че Роман Василев е нарушил текстове от Етичния кодекс на магистратите. На въпрос дали Роман Василев е извършил престъпление Цонев отговори, че комисията не е орган, който може да прецени това. Освен това Етичната комисия ще изиска целия запис от МВР, защото Роман Василев е заявил, че не е присъствал на целия запис по време на задържането на бившия министър.
Пред комисията Роман Василев е бил самокритичен и изразил голямото си съжаление за действията и репликите си. Той обяснил, че е действал под голямо напрежение от последните дни не само по случая със задържането на бившия военен министър, обясни Цони Цонев. По неговите думи Роман Василев е заявил, че "носи, приема и осъзнава" отговорността си. В същото време това не го оправдава, подчерта Цони Цонев. Именно затова ще работи 5-членна комисия, която да изготви и да внесе предложение за наказанието пред ВСС.
БГНЕС припомня, че на 1 април по време на ареста на Николай Цонев на видеозаписа, предоставен от МВР на медиите се чува зам.-градският прокурор Роман Василев да вика: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!". Пред БНТ Роман Василев се извини за поведението и си направи отвод като прокурор в производството срещу Николай Цонев, бившия главен секретар на МФ Тенчо Петров и съдия Петър Сантиров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа