Обама и Медведев подписаха новия Договор СТАРТ

Президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама подписаха в Прага Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.
Подписаният документ ще изведе Москва и Вашингтон на ново равнище на сътрудничество в областта на разоръжаването, отбелязва РИА “Новости“.

Подготовка

Срокът на действие на стария Договор между СССР и САЩ за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия от 1991 г. изтече на 5 декември 2009 г. Решението за началото на преговорите по новия документ бе взето на срещата на президентите на Русия и САЩ в Лондон на 1 април 2009 г. През май тази година в Женева започнаха консултации на междуведомствената комисия за подготовка на документа. В състава на комисията влязоха над 30 представители на различни ведомства. Общо бяха проведени 10 кръга на пълноформатни преговори за новия договор. Преговорите протичаха под личния контрол на президентите на Русия и САЩ. Въпросите, свързани с новия СНВ /или СТАРТ/, се обсъждаха на практика на всички срещи между Медведев и Обама през миналата година – през юли в Москва, през септември в Ню Йорк, през ноември в Сингапур и през декември в Копенхаген.

Договор

Договорът представлява обемен /над 160 страници/ пакет от документи, в който влиза самият Договор, конкретните му статии, и Протокол, фиксиращ реда на неговото изпълнение, /той е неотделима част от документа, има равна юридическа сила/. В Договора също така влизат Приложения, които допълнително описват в детайли неговите клаузи.

Тавани

Договорът е сключен на равноправна основа. Клаузите в документа предвиждат, че всяка от страните съкращава и ограничава своите стратегически нападателни оръжия, така че след седем години след неговото влизане в сила тяхното общо количество да не надхвърля: 700 единици за разгърнатите междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи; 1550 единици за бойните заряди за тях; 800 единици за разгърнати и не разгърнати пускови установки на междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети на подводници, а също тежки бомбардировачи.
Това ниво бе установено по руска инициатива, за да бъде включена в договора клауза за разгърнатите и не разгърнатите пускови установки и тежки бомбардировачи. С нея ще се ограничи “възвратния потенциал“ и ще се създаде стимул за ликвидирането или преоборудването на тези средства на СНВ.
Общо, в сравнение с Московския договор от 2002 г., страните се договориха да съкратят общото количество на бойните заряди с една трета /според Московския договор равнището на бойни заряди бе фиксирано на 1700-2200 за всяка страна/. Освен това, според новия Договор, Русия и САЩ над два пъти ще намалят пределните равнища на стратегическите носители. Едновременно с това, руските военни отбелязват, че заложените в договора цифрови параметри ще дадат възможност за съхраняването и развитието в съответстващите планове на съществуващата групировка на стратегическите ядрени сили на РФ. Така ще бъде гарантирано необходимото ниво на сдържане.

СНВ/ПРО

В днешния договор ще бъде фиксирана неделимата връзка между стратегическите нападателни и стратегическите отбранителни оръжия /ПРО/. Тази взаимна връзка не само ще се фиксира в документа, но и ще има задължителен юридически статут. Освен това, в новия документ Вашингтон е поел отговорност да не преоборудва и да не използва пускови установки на междуконтинентални балистични ракети и пускови установки на балистични ракети на подводници за разполагане на тях на противоракети. Американската страна също така се съгласи да обсъди отличителните признаци на противоракетите от междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети на подводници.

Излизане от Договора

В документа е записана и международната-юридическа форма за излизане от Договора. Според нея “всяка от страните, упражнявайки своя държавен суверенитет, има право да излезе от Договора, ако реши, че свързаните с неговото съдържания изключителни обстоятелства са поставили под заплаха нейните висши интереси“. Клаузата се разпространява върху количественото и качествено увеличение на потенциала на стратегическа ПРО на САЩ.

Проверки

В настоящия договор в сравнение с предишния верификационният механизъм е опростен. По предварителни оценки, това ще позволи да се намалят разходите за контрол почти двойно и значително ще се намали тежестта върху инспектираните руски обекти. Договорът не предвижда продължаване на мониторинга върху ключовото руско предприятие за производство на ракетна техника във Воткинск. Договорът опростява процедурите за преоборудване и ликвидиране на средствата на СНВ. Според новият документ инспекциоинното присъствие в хода на ликвидациите не е задължително. Освен това, Договорът не предвижда мерки за контрол за неговото изпълнение с помощта на телеметрична информация.

Ратификация

Документът подлежи на ратификация и ще влезе в сила от момента на обмяна на ратификационните грамоти. Срокът на действието му е 10 години. Руската страна не настоява на едновременна ратификация на договора от законодателните събрания на САЩ и РФ.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа